Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka: Obnovljena dnevna bolnica za onkološke pacijente

29.10.2015.

12:01

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obnovljena je dnevna bolnica Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkoga KBC-a. Radovi su stajali četiri milijuna kuna, financirani su iz proračuna Primorsko-goranske županije i trajali su devet mjeseci.

Zgrada stare vile Gorup, u kojoj se nalazi dnevna bolnica, bila je u vrlo lošem stanju. Najzad je potpuno sanirana i najsuvremenije opremljena, pa će pacijentima sa zloćudim bolestima od ponedjeljka biti puno udobniji boravak.

U zgradi, smještenoj na riječkome lokalitetu KBC-a, uređena je dnevna bolnica s 20 kreveta, a dnevno je na antitumorskoj terapiji 80 bolesnika, ne samo iz Primorsko-goranske, već i Istarske i Ličko-senjske županije, ali i iz drugih krajeva Hrvatske. Listi čekanja nema, ni za prvi pregled niti za liječenje.

Uređeni su čekaonica, sanitarni čvorovi, prostor za medicinske sestre i administraciju, prijemni pult te servisne prostorije. Izvedeni su radovi na svim instalacijama i kanalizaciji, kao i na protupožarnoj zaštiti, hlađenju VRF sustavom i instalaciji za medicinske plinove.

Prilikom uklanjanja slojeva poda u prizemlju zgrade, otkriven je podrumski prostor od tridesetak četvornih metara za kojeg se ranije nije znalo. Taj je prostor konzerviran i bit će naknadno iskorišten. Vila Gorup upisana je u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pa je fasada rekonstruirana u dogovoru s konzervatorima, a provedena su i konzervatorsko-restauratorska istraživanja.

Grad Rijeka financirao je uređenje okoliša onkologije, u što je uloženo nešto više od 130 tisuća kuna. Asfaltirano je 125 četvornih metara površine i uređeno 13 metara nogostupa na ulazu u KBC s parkirališta Podpinjol. Uređeno je i zelenilo oko zgrade, kako i odmorište s klupom. Poslušajte predstojnicu Klinike za radioterapiju i onkologiju Ingrid Belac Lovasić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.