Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka otvorio post-COVID ambulantu zbog porasta naknadnih komplikacija

14.12.2020.

12:52

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: KBC Rijeka

Foto: KBC Rijeka

Foto: - / -

U KBC-u Rijeka otvoren je post-COVID odjel namijenjen bolesnicima kod kojih zaostaju tegobe uslijed ove teške bolesti. Suhi, podražajni, uporni kašalj, zamor i zaduha, mogu skrivati ozbiljne komplikacije i predstavljaju potencijalnu životnu ugrozu.

Za takve pacijente u bolnici je organiziran rad pulmološke post-COVID ambulante čiji liječnici, ako utvrde i druge komplikacije, traže konzilijarna mišljenja kolega drugih specijalnosti, javljaju iz riječkoga KBC-a.

U praćenju bolesnika s post-COVID sindromom značajnu ulogu imaju specijalisti kliničke radiologije, a ključnu ulogu u detekciji patoloških promjena na plućima ima CT grudnih organa. Jedna od komplikacija nakon preboljenog COVID-a je i plućna tromboembolija, kod koje ključnu ulogu u dijagnostici ima CT plućna angiografija, odnosno pregled plućnih krvnih žila s uporabom kontrastnog sredstva.

Post-COVID sindrom je stanje s kojim se liječnici sve češće susreću kod pacijenata koji su preboljeli bolest COVID-19 i kod kojih je ova bolest ostavila posljedice i otvorila put prema ozbiljnim komplikacijama koje zahtijevaju daljnje praćenje i liječenje.

U predstojećem razdoblju moguć je intenzivan porast broja bolesnika koji će se u bolnice javljati s naknadnim komplikacijama, pri čemu je značajan dio njih imao lakši oblik bolesti, koji do sada nije zahtijevao bolničko liječenje. Također, dio onih koji su preboljeli COVID ima vrlo ozbiljne posljedice i komplikacije bolesti te je takvih pacijenata sve više.

Prema sadašnjim procjenama, oko 16 posto bolesnika s dijagnozom bolesti COVID-19 razvija upale pluća, a kod pacijenata koji se liječe u intenzivnim jedinicama, trećinu bolesnika očekuju posljedice i kad prebole bolest. Najrizičniji bolesnici za razvoj komplikacija su oni liječeni u intenzivnim jedinicama uz pomoć mehaničke ventilacije, pacijenti koji su liječeni visokim protokom kisika, zatim pacijenti koji se s bolničkih odjela otpuštaju s koncentratorima kisika, a isto tako pacijenti koji se otpuštaju s ozbiljnijim tegobama.

Plućne embolije se javljaju u dijelu bolesnika u akutnoj fazi kovida kao dio cjelokupnoga patofiziološkog zbivanja, no dio bolesnika po preboljeloj koronavirusnoj infekciji, u fazi oporavka ima povećanu sklonost stvaranju tromba i opasnost od razvoja plućne embolije.

Očekuje se da će dio bolesnika s promjenama na plućima razviti i trajne posljedice, kao što je razvoj plućne fibroze. COVID-19 je primarno respiratorna bolest, no zbog zahvaćenosti pluća može doći do sekundarnog oštećenja drugih organskih sustava, pa tako i srčano-žilnog sustava koji je funkcionalno povezan s plućima i opterećuje srce.

S obzirom na to da navedene post-COVID komplikacije nerijetko imaju vrlo sličnu simptomatologiju, o izboru dijagnostičke pretrage kliničari će se konzultirati prema specifičnoj situaciji za stanje svakog bolesnika, stoji u priopćenju iz KBC-a Rijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.