Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka postao centar izvrsnosti za kirurgiju debeloga crijeva

03.05.2017.

15:55

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zavod za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka postao je Centar izvrsnosti za kolorektalnu kirurgiju, nakon što je uspješno završen postupak međunarodne akreditacije za područje kirurgije debelog crijeva. Prvi takav certifikat u Hrvatskoj i ovome dijelu Europe iznimno je važan za riječku bolnicu.

Vrhunsko stručno priznanje KBC-u Rijeka i Zavodu za digestivnu kirurgiju u prvome redu daje sigurnost svim pacijentima s bolestima debeloga crijeva jer dokazuje da se u riječkoj bolnici provode najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja. Te metode jednake su postupcima liječenja u svim bolnicama u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim dijelovima svijeta koje je akreditirala Surgical Review Corporation. Drugim riječima, i bolesnici u Rijeci dobit će jednaku razinu i kvalitetu medicinske skrbi poput one u svjetskim medicinskim centrima.

Postupak certificiranja provela je neprofitna nevladina organizacija SCR - Surgical Review Corporation iz SAD-a, koja akreditacije kirurških programa provodi diljem svijeta. Zavod za digestivnu kirurgiju aplicirao je za postupak akreditacije na području kirurgije debeloga crijeva, a kako su prve recenzije bile pozitivne, u posjet je došao dr. Neil Hutcher, kirurg iz američke savezne države Virginije, ovlašteni revizor SRC-a.

Na Zavod za digestivnu kirurgiju obišao je sve odjele i sale, anketirao djelatnike pitanjima vezanima za svakodnevnu praksu te analizirao njihovu spremnost za reakciju u izvanrednim situacijama. Tijekom složenoga postupka akreditacije proučavali su se i medicinski ishodi liječenja, uključujući komplikacije i smrtnost. Pokazalo se da je kvaliteta skrbi za kirurškoga pacijenta na zavidnoj razini te je potvrđena odluka da se Zavodu za digestivnu kirurgiju dodijeli naziv Centra izvrsnosti za kolorektalnu kirurgiju.

"Međunarodna akreditacija za centar izvrsnosti, osim što je pokazatelj posvećenosti tima Zavoda svom poslu, sigurno će biti poticaj za nastavak stručnog usavršavanja iz navedene patologije, privlačenje novih pacijenata iz drugih regija Hrvatske kao i širenja znanja te uvođenje novih metoda liječenja", rekao je pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju pri Klinici za kirurgiju KBC-a Rijeka doc. dr. Marko Zelić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.