Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka: prvi put ugrađena fistula za hemodijalizu bez kirurškog reza

22.09.2022.

12:32

Autor: Radio Rijeka

Priprema za ugradnj fistule za hemodijalizu bez kirurškog reza

Priprema za ugradnj fistule za hemodijalizu bez kirurškog reza

Foto: - / KBC Rijeka

U riječkom KBC-u je prvi put, u srijedu 21. rujna, endovaskularnim putem ugrađena fistula za hemodijalizu bez kirurškog reza. Napravljena su dva zahvata, stoji u priopćenju riječkog KBC-a. 

Riječki tim i Panagiotis Kitrou

Riječki tim i Panagiotis Kitrou

Foto: - / KBC Rijeka

Pacijentima je kreirana AV fistula za pristup hemodijalizi WavelinQ, a zahvat je izveden u angiosali na Sušaku nakon pripreme i edukacije riječkih intervencijskih radiologa KBC-a Rijeka na čelu s pročelnicom Odjela za intervencijsku, kardiovaskularnu i neuroradiologiju dr. Slavicom Kovačić, pod mentorstvom dr. Panagiotisa Kitroua iz grčkog Patrasa.


Zahvat je, uz asistenciju proktora, izveo subspecijalist intervencijske radiologije dr. Lovro Tkalčić, uz sudjelovanje kolege iz zagrebačke bolnice KBC Sestre milosrdnice dr. Luke Novosela gdje je zahvat izveden u utorak 20. rujna te dr. Ivane Štule, također subspecijalistice intervencijske radiologije iz KBC-a Split gdje će zahvat biti izveden 22. rujna.


"Radi se o velikom iskoraku u stvaranju AV fistula za dijalizu nekirurškim zahvatom koji do sada nije učinjen u Hrvatskoj. Zahvat je produkt intenzivne suradnje i edukacije nefrologa, vaskularnih kirurga i intervencijskih radiologa koji ujedno i izvode sam zahvat", istakla je dr. Kovačić.


Predstojnik Klinike za kirurgiju dr. Miljenko Kovačević izrazio je zadovoljstvo što KBC Rijeka uvodi novi pristup liječenju, a naglasio je da je ugradnja endovaskularne fistule moguća samo kod bolesnika s prikladnom anatomijom pa će se dio bolesnika i dalje obrađivati klasičnim kirurškim zahvatima.


Prema riječima dr. Kovačić novom minimalno invazivnom metodom omogućava se pristup dijalizi bez vidljivih ožiljaka koji nastaju nakon kirurške procedure. Koriste se dva fleksibilna magnetska katetera kojima se pomoću radiofrekventne energije endovaskularno načini AV fistula. Endo arteriovenska fistula (endoAVF) omogućava više opcija u pristupu, stvaranju i kanuliranju za dijalizu bolesnika koji ovise o njoj. Također, manji je broj reintervencija nakon formiranja fistule unutar jedne godine od zahvata.


Zahvat se odvija posebnom metodom koja se naziva Seldingerova tehnika i predstavlja značajnu inovaciju, a u multidisciplinarnom timu kojeg vodi intervencijski radiolog su instrumentarke, radiološki tehnolog, anesteziolog, anesteziološki tehničar. 


Prve bolesnike u Rijeci odabrao je dr. Tkalčić temeljem kliničkog pregleda i nalaza Dopplera u suradnji s kolegama s nefrologije i vaskularne kirurgije. Pacijenti su nakon uspješno obavljenih zahvata smješteni na vaskularnoj kirurgiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.