Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka: prvi uređaj za komunikaciju pogledom u Hrvatskoj

07.06.2016.

12:07

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klinički bolnički centar u Rijeci je prva bolnica u Hrvatskoj koja je nabavila uređaj za komunikaciju pogledom. Tobii "govori" umjesto pacijenata koji to ne mogu i omogućava im komunikaciju s okolinom.

Uređaj za komunikaciju pogledom namijenjen je najtežim bolesnicima u jedinicama intenzivne njege, onima koji pate od afazije, multiple skleroze te bolesnicima koji se opravljaju od moždanog udara i imaju teškoće u komunikaciji s okolinom i bolničkim osobljem, pa uređaj "govori" umjesto njih.

Sofisticirani aparat švedske tvrtke Tobii Dynavox, vodeće u svijetu za proizvodnju asistivne tehnologije upravljane pogledom, izgleda poput prenosivog računala. Olakšava i ubrzava liječenje, jer pomaže boljem razumijevanju potreba pacijenata koji zbog teškog zdravstvenog stanja ne mogu govoriti.

Tobii stoji 106.260 kuna, a u instalaciju opreme uključeni su Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci i tvrtka E-Glas što djeluje pri sveučilišnom Znanstveno-tehnologijskom parku. Projekt su zajednički ostvarili riječki Medicinski fakultet, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Tehnički i Fakultet zdravstvenih studija te Dom zdravlja PGŽ-a. 

Kako Tobii "govori" i radi predstavio je Miroslav Vrankić s Tehničkog fakulteta, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.