Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka: prvo produženje kosti donje čeljusti uz pomoć distraktora

18.06.2019.

14:48

Autor: Saša Vuksan

Distraktori na 3D printanom modelu kosti (Foto: KBC Rijeka)

Distraktori na 3D printanom modelu kosti (Foto: KBC Rijeka)

Foto: - / -

Nakon što je u KBC-u Rijeka na 17-godišnjem pacijentu obavljena operacija produženja kosti donje čeljusti, po prvi put izvedena pomoću individualiziranih distraktora, već se može reći da je zahvat uspio, a sada se postupak nastavlja terapijom ispravka zagriza

Maksiofacijalni kirurg Robert Cerović rekao nam je što se pri izvođenju opracije u riječkom KBC-u primijenilo prvi put: "Za njega su učinjeni individualni distraktori, odnosno u 3D softveru je pripremljen cijeli zahvat."

A koji su problemi ovom operacijom riješeni? "Pacijent nije mogao spontano zatvoriti usta i imao je tendenciju da više diše na usta nego na nos, koliko god se trudio", opisala je ortodontica Barbara Mady Maričić.

Nije nevažna ni estetska korekcija, a sve je uspjeh velikog tima stručnjaka koji je radio s pacijentom. Distraktori i sve potrebno za njihovo postavljanje proizvod je njemačke tvrtke i koštalo je više od 50 tisuća kuna. Za ovog je pacijenta HZZO financijski odobrio skupi postupak, rekao je Cerović, ali hoće li tako biti i kod sljedećeg?

"Zaista ne znam. Volio bih da to postane rutina, iako zahvat neće biti potpuno rutinski jer smo mi mala zemlja, ali sigurno bi to bilo 15 do 20 slučajeva na nivou Hrvatske kojima bi se ovakvom operacijom znatno popravila kvaliteta života", rekao je Cerović. Javlja Saša Vuksan:

Produženje donje čeljusti uz pomoć distraktora prvi put u Hrvatskoj, pripremio Saša Vuksan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.