Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC Rijeka: stigla oprema za barokomoru, otvorenje na proljeće

17.12.2015.

14:42

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu riječkoga KBC-a, što bi trebao biti otvoren u proljeće, stigla je oprema za barokomoru vrijedna oko 6,5 milijuna kuna. Uskoro bi trebalo početi montiranje opreme, dok liječnici moraju završiti dodatnu edukaciju.

Riječka će barokomora biti jedina u Hrvatskoj u sklopu Kliničkoga bolničkog centra, što podrazumijeva potporu svih odjela, klinika i zavoda. Multidisciplinarni tim ima anesteziologa, specijalizante anesteziologije i hitne medicine, traumatologa i pulmologa, govori voditelj projekta barokomore Boris Reinić.

Klinički bolnički centar Rijeka ovu je godinu poslovao pozitivno, rekao je sanacijski upravitelj Davor Štimac. "Fakturirano je gotovo 200 milijuna kuna više no prošle godine, liste čekanja su smanjene i svi parametri po kojima se mjeri poslovanje jedne bolnice su pozitivni. Jedino negativno su prostori u kojima radimo na tri lokaliteta", kaže Štimac. Sljedeće godine na Sušaku počinju radovi na izgradnji novih zgrada pedijatrije i ginekologije.

Barokomora je u Rijeku stigla nakon 40 godina nastojanja. Isporučen je glavni dio opreme vrijedan šest milijuna kuna, kaže pomoćnik ministra zdravstva Dragan Korolija Marinić i dodaje kako se očekuje ulaganje od još dva milijuna kuna u završne radove i opremu. Cijeli posao trebao bi biti gotov do proljeća 2016. godine, kaže Korolija Marinić.

Barokomora će pružati velike mogućnosti za poboljšanje zdravstvene skrbi i usluge pacijentima, a može se govoriti i o razvoju turističke medicine. Cijena jednosatnog tretmana u privatnim barokomorama je 350 kuna, a riječka će moći primiti do osam pacijenata istodobno.

Bit će to i jedina barokomora s respiratorom, a imat će i mogućnost vođenja životno ugroženih pacijenata. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.