Hrvatski radio

Radio Rijeka

KBC-u Rijeka 50 milijuna europskih kuna za obnovu dnevnih bolnica

15.02.2017.

11:03

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječkom KBC-u dodijeljeno je 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava za rekonstrukciju dnevnih bolnica u sklopu projekta Europske unije "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." Ugovor o dodjeli sredstava potpisan je s hrvatskom Vladom.

Iznos će biti iskorišten za rekonstrukciju 12 bolnica te njihovo opremanje medicinskom opremom do pune funkcionalnosti, na lokalitetima Rijeka, Sušak i Kantrida. Radovima će biti obuhvaćene dnevne kirurgije Klinike za kirurgiju, Klinike za oftalmologiju, ginekologiju i porodništvo, dnevna bolnica za urologiju, Klinika za neurologiju, dnevna bolnica Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, dnevna bolnica Klinike za pedijatriju, dnevna bolnica Klinike za psihijatriju, kao i dnevne bolnice Klinike za internu medicinu te dnevna bolnica za internu medicinu Zavoda za pulmologiju.

Koncept dnevnih bolnica podrazumijeva da se određeni terapijski ili dijagnostički zahvati obavljaju unutar 24 sata, što znači da pacijent više ne mora noćiti u bolnici jedan ili više dana. U tijeku je nabavka opreme za dnevne bolnice, a radovi bi trebali početi do ljeta, nakon čega će svaka klinika koja je prijavila projekt dnevne bolnice doći na red za rekonstrukciju. Sve bi trebalo završiti do ljeta ili jeseni 2018. godine.

O tome je u našoj emisiji "Tris" govorio koordinator za projekt dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija KBC-a Rijeka doc. dr. Josip Španjol s kojim je razgovarao Ivica Vrkić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.