Hrvatski radio

Radio Rijeka

KD Čistoća predstavila nove pametne solarne spremnike za otpad

24.05.2019.

16:56

Autor: Iva Pavletić Crnić

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

Rijeka je dobila vrlo praktične, estetski atraktivne i energetski učinkovite solarne spremnike za otpad. Takozvane "bigbelly" spremnike oslikali su mladi riječki umjetnici. Ovakve spremnike za smeće ima već tisuću i 500 svjetskih i europskih gradova, a od danas i Rijeka.

KD Čistoća nabavila je sedam tzv. "bigbelly" solarnih spremnika za prikupljanje reciklabilnog i miješanog otpada koji će uskoro biti postavljeni na najfrekventnijim lokacijama u gradu. "Bigbelly" spremnik ima dva odvojena pretinca: jedan volumena 190 litara u kojem će se prikupljati plastika i metal za reciklažu te drugi za miješani otpad koji u sebi ima ugrađenu prešu što mu kapacitet povećava na 800 litara.

Spremnik sadrži senzore koji mjere težinsku popunjenost pretinaca te sustav koji te podatke šalje u upravljački softver, što omogućava pravovremeno pražnjenje. Spremnik se napaja isključivo solarnom energijom prikupljenom vlastitim fotosenzornim ćelijama te integriranim sustavom koji omogućava rad preše i dojavnog mehanizma bez ikakvih dodatnih priključaka, a za mjesec dana rada zahtijeva sat vremena izloženosti sunčevoj energiji. Cijena jednog dvostrukog spremnika iznosi 79.500 kuna.

"Ovi spremnici donose niz prednosti u odnosu na klasične košarice za otpad, budući da smanjuju operativne troškove te broj potrebnih pražnjenja za do 80 posto", rekla je Jasna Kukuljan, direktorica KD Čistoća, dodavši kako se zbog autonomnog sustava rada mogu postaviti svugdje te premjestiti u bilo koje doba te kako njihova čelična konstrukcija osigurava otpornost na svakakve vremenske uvjete. "Prilikom realizacije projekta željeli smo pokazati talent riječkih umjetnika koji su "obukli" spremnike i dali im originalni urbani karakter", kazala je Kukuljan, ponadavši se kako je ovo tek početak projekta i korak prema potpunom napuštanju običnih košarica za otpad.

Jasna Kukuljan kazala je kako će uz Rijeku, svoje spremnike dobiti i općine Kostrena, Jelenje, Čavle, Klana i grad Kastav, što će ih smjestiti u brojno društvo europskih i svjetskih gradova koji se koriste ovakvim spremnicima. KD Čistoća najavila je nastavak svojih aktivnosti tijekom kojih će se izgraditi treće reciklažno dvorište u Rijeci, i to u Ulici Jože Vlahovića, kao i sortirnica za vrijedne vrste otpada u Mihačevoj dragi čime će se povećati kvaliteta i količina odvojeno prikupljenih vrsta otpada.

Poslušajte što nam je o "bigbelly" spremnicima rekla Jasna Kukuljan, direktorica KD Čistoća:

Kukuljan o "bigbelly" spremnicima, pripremila Iva Pavletić Crnić

Galerija
Foto: Grad Rijeka, Foto: -/-
Foto: Grad Rijeka, Foto: -/-Foto: Grad Rijeka, Foto: -/-Foto: Grad Rijeka, Foto: -/-Foto: Grad Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.