Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kilovat sat Energa jeftiniji 15 posto

23.10.2015.

11:04

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci je počela sezona grijanja. Nakon što su jučer uključeni radijatori u školama i vrtićima, danas su topli i stanovi. Od 268 zgrada, samo ih je pet ovoga ljeta izišlo iz Energovog sustava grijanja, no najveća novost ove sezone je najava da će cijena kilovat sata biti 15 posto manja.

S početkom sezone grijanja, riječki Energo danas je najavio smanjenje cijene kilovat sata s 50 na 43 lipe. Direktor Energa Sanjin Kirigin je rekao da je Ministarstvo gospodarstva najavilo i izmjenu pravilnika o raspodjeli cijene toplinske energije za primorsku Hrvatsku, pa će se kod minimalne potrošnje energije 50% računati po razdjelnicima, a 50% površini. Nakon proljetnog pojeftinjenja plina, sada su pale cijene nafte, što će omogućiti niže cijene grijanja, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel: "Uključujući i pojeftinjenje nakon pada cijena plina, i novog pada cijena nafte, to bi bilo oko 15%, od u prosincu dogovorenih 0,50 kn/kwh cijena će sada biti 0,43 kn/kwh".

Grijanje 70 četvornih metara stana u Rijeci koštat će godišnje 6 tisuća i 100 kuna, a u Karlovcu, Slavonskom Brodu ili Vukovaru, primjerice, 6 tisuća i 500 kuna. Zagreb je gotovo dvostruko jeftiniji, grijanje jednakog stana koštalo bi samo 3 tisuće i 100 kuna jer HEP-toplinarstvo subvencionira cijenu iz cijene struje koju plaćaju u cijeloj zemlji. Za 150 najsiromašnijih riječkih obitelji grijanje će plaćati Grad, a dio nezadovoljnih se tijekom ljeta isključio iz sustava: od 268 zgrada koje koriste usluge Energa, tijekom ljeta se iz sustava isključilo njih pet. Još dvije zgrade, na Tihovcu i u Kontuševoj, pripremaju se za izdvajanje, rekao je Kirigin te dodao su za ispravnost razdjelnika odgovorne tvrtke koje su ih ugradile. Energo je korisnicima ponudio i pravedniji sustav raspodjele troška, maksimalno 1:4. Najavljuje da će nastaviti s obnovom toplana: na Vojaku su trenutno postavljene mobilne kotlovnice, a zamjena dva kilometra toplovoda u cijelom naselju bit će gotova za dva tjedna.

No grupa građana Rijeke, za ponedjeljak 26. listopada u 17 sati, najavljuje prosvjed "Protiv skupog Energa". Ispred zgrade Energa okupit će se s četiri zahtjeva: traže smanjenje cijena grijanja za 60%, smanjenje mjesečnog paušala, lakše isključivanje pojedinaca te provjeru poslovanja Energa. Kirigin kaže da je s prosvjednicima uvijek razgovarao i pred njih izlazio, no to više neće činiti. "Naime, poziv za prosvjed su zadnji put dijelile političke stranke. Vrata Energa, kao i moja kancelarija, bila su otvorena za bilo koga tko je htio doći razgovarati. Prosvjed je legitimno pravo, ali zahtjevi su neodrživi", ističe Kirigin.

"Mogli bismo onda organizirati i prosvjed protiv cijene goriva, tražiti da litra bude pet kuna, no ako želimo koristiti automobile i kupiti gorivo, moramo platiti cijenu koja je definirana. Cijena koju ima Energo utvrđena je svim zakonskim elementima i odobrena od Hrvatske regulatorne agencije koja ne bi odobrila cijenu koja nije prihvatljiva", dodao je Obersnel. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.