Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kineska delegacija posjetila Primorsko-goransku županiju

26.05.2017.

15:23

Autor: Radio Rijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zamjenik župana Petar Mamula primio je kineskog zamjenika ministra za ljudske resurse i socijalnu sigurnost Zhang Jianguoa. Povod dolaska kineskog izaslanstva je razmjena iskustava i priprema kineskih predstavnika za organizaciju zimskih Olimpijskih igara koje će se u NR Kini održati 2022. godine.

U kratkoj prezentaciji Primorsko-goranske županije visokoj kineskoj delegaciji zamjenik župana Mamula osvrnuo se na dosadašnju suradnju Županije s kineskom provincijom Liaoning, ali i na kontakte koji se održavaju s kineskim gradovima Dalianom i Ningboom.

Kao moguća područja od interesa za suradnju s kineskim partnerima istaknuo je sektor zdravstvenog turizma u Primorsko-goranskoj županiji kao i kulturnu suradnju te suradnju sa Sveučilištem u Rijeci.

Kineske goste također je upoznao s činjenicom da je Grad Rijeka zahvaljujući suradnji s Primorsko-goranskom županijom nositelj titule Europske prijestolnice kulture za 2020 godinu.

Zahvalivši na gostoprimstvu zamjenik ministra Jianguo pojasnio je da na temelju inicijative "One belt, one road" koju je NR Kina inicirala s ciljem snažnijeg povezivanja na međunarodnom planu, jedan od temeljnih ciljeva njegova resora predstavlja promicanje razmjene stručnjaka.

Spomenuta razmjena podrazumijeva boravak stručnjaka iz stranih zemalja u Kini, kao i slanje kineskih predstavnika na edukacije u države partnere.

Prema statističkim podacima iz 2016. godine u Kini je prisutno 900 tisuća stručnjaka zemalja iz cijeloga svijeta uključujući i Hrvatsku. S obzirom na hrvatska iskustva u organizaciji sportskih događanja, ali i zavidnih sportskih rezultata, u Zagrebu su vođeni razgovori s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za šport, Hrvatskog olimpijskog odbora te Hrvatskog paraolimpijskog odbora o mogućnostima prijenosa iskustava stručnjaka, menadžera i trenera, kineskim partnerima.

Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.