Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kineski grad Dalian poklonio Rijeci skulpturu: "Budućnost" smještena u parku Pomerio

29.12.2021.

14:59

Autor: Tatjana Sandalj

Poklon Daliana Rijeci

Poklon Daliana Rijeci

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U riječkom parku Pomerio postavljena je skulptura "Budućnost" koju je Rijeci, u povodu Europske prijestolnice kulture, poklonio kineski grad Dalian. Skulpturu su u srijedu otkrila djeca iz vrtića Vidrice uz pomoć zamjenice gradonačelnika Sandre Krpan i predsjednice riječkog gradskog vijeća Ane Trošelj. 

Skulptura stoji u parku Pomerio, u dijelu najbližem prometnici, izrađena je u kombinaciji kositra i bronce i teži oko 560 kilograma. Predstavlja dječaka iz Daliana i djevojčicu iz Rijeke koji su, negdje na plaži, zagledani u daljinu.


Dalian je najjužnija luka Sjeveroistočne Kine koja ima sedam milijuna stanovnika, a godišnje ju posjeti oko 16 milijuna turista. Već 15 godina grad je prijatelj Rijeke i nakon niza ostvarenih suradnji čestitali su nam na tituli Europske prijestolnice skulpturom kakva, istovjetna, već stoji u jednom od njihovih parkova. Zbog pandemije skulptura je dopremljena tek sada i smještena u riječki park.


O značenju skulpture govorila je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, čuli smo poruku gradonačelnika kineskoga Daliana, a pročelnik za kulturu riječke gradske uprave Ivan Šarar komenitirao je EPK "repove" koji se još uvijek vuku i povremeno provociraju događanja. Poslušajte:

Skulptura "Budućnost" kao zalog budućih suradnji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.