Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kineski turistički vodiči oduševljeni goranskom prirodom, kulturom i hranom

20.05.2019.

11:18

Autor: Nenad Lučić

Članovi Udruge turističkih vodiča na kineskom jeziku s domaćinima i organizatorima trodnevnog studijskog putovanja kroz Gorski kotar (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Članovi Udruge turističkih vodiča na kineskom jeziku s domaćinima i organizatorima trodnevnog studijskog putovanja kroz Gorski kotar (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Hrvatskoj djeluje 35 turističkih vodiča na kineskom jeziku, a njih petero proteklih je dana posjetilo Gorski kotar te potvrdilo da i goransko područje u turizmu ima sadržaja koji bi mogli biti zanimljivi gostima iz najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Kinezi su, poput ostalih gostiju, oduševljeni hrvatskim prirodnim atrakcijama i kulturnom baštinom, a važno je znati da im odgovara i domaća gastronomija, ističe predsjednik Udruge turističkih vodiča na kineskom Leon Xialiang Liang

Za turizam su značajni i u ovome trenutku izvrsni međudržavni odnosi Hrvatske i Kine, a velikoj promociji Hrvatske pridonio je i prošlogodišnji uspjeh Vatrenih na Svjetskom prvenstvu jer ni Kinezi, kaže naš sugovornik, nisu imuni na nogometnu i navijačku euforiju koja prati ovo natjecanje. 

Kineski gosti, poput ostalih, najviše dolaze na Jadran, no na najmnogoljudnijem turističkom tržištu šanse imaju i krajevi poput Slavonije i Gorskoga kotara. Vodiče su se od goranskih atrakcija posebno dojmile spilje, zatim veliki slap Zeleni vir te dvorac u Staroj Sušici - a za turiste iz Kine, koji jako vole fotografirati, važno je na atraktivnim lokacijama imati dobro uređene vidikovce. 

Leon Xialiang Liang ističe kako je na prvom studijskom putovanju u Gorski kotar sudjelovalo tek petero od tridesetak u Hrvatskoj registriranih vodiča na kineskom jeziku, pa je novi posjet vrlo izvjestan. Realizirano putovanje potaknula je tvrtka Vision Team koja svojom aplikacijom Vision One promiče i goranske turističke sadržaje. 

Njezin predstavnik Danijel Botić najavljuje aplikacijsku prezentaciju glavnih atrakcija Hrvatske  na mandarinskom jeziku. Nadogradnja promotivne priče bit će vezana i uz Kinezima vrlo popularnu aplikaciju WeChat. 

Naime, Kina nije samo najmnogoljudnije tržište, već gosti koji s njega dolaze, s dnevnom potrošnjom od 250 američkih dolara, nadilaze platežni prosjek europskih turista. Zato je jako važno pružiti im kvalitetnu mogućnost da razne usluge u turizmu plaćaju putem aplikacije. Javlja Nenad Lučić:

Kinezi u Gorskom kotaru, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.