Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:45 / 30.04.2019.

Autor: Hina, Neva Funčić

Kinesko izaslanstvo u Uljaniku i 3. maju

Predstavnici tvrtke China Shipbuilding Industry Corporation stigli su u brodogradilište Uljanik (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Predstavnici tvrtke China Shipbuilding Industry Corporation stigli su u brodogradilište Uljanik (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Foto: - / -

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom jutros je stiglo u Uljanik, gdje će se u razgovoru s članovima Uprave i Nadzornog odbora koji je u tijeku, upoznati s pojedinostima poslovanja brodogradilišta.

U razgovorima sudjeluje i pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak. Nekoliko predstavnika kineske kompanije još je u ponedjeljak poslijepodne ušlo u krug Uljanika gdje su razgledali pogone i napravili neslužbenu procjenu mogućnosti proizvodnih kapaciteta pulskog brodogradilišta odnosno vidjeli tehničke mogućnosti, procese, tehnologiju i kapacitete. 

Radnici i sindikati, kako su izjavili, nisu skeptični prema Kinezima nego prema Vladi i njenim obećanjima. "Nadam se da, kada su već u tako velikom broju stigli u Hrvatsku, ipak imaju ozbiljne namjere. Međutim, cijelo vrijeme upozoravamo na vrijeme, kojega danas nemamo. Pitanje je koliko je njima potrebno da bi proveli detaljne analize i nakon toga razgovarali i dogovarali krajnje rješenje. Za takvo što trebamo međufinanciranje koje sigurno može osigurati Vlada. Jesu li Kinezi na to spremni, ostaje da se vidi", rekao je za Hinu predsjednik štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. On je zajedno s drugim predstavnicima sindikatima dočekao kinesko izaslanstvo na ulazu u brodogradilište s porukom dobrodošlice ispisanom na kineskom jeziku.

Predstavnici sindikata naime, barem za sada, nisu uključeni u razgovore s kineskim izaslanstvom. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je ocijenio da su razgovori s predstavnicima China Shipbuilding Industry Corporationa o Uljaniku i 3. maju bili vrlo temeljiti i otvoreni te da se očekuje da nakon posjeta Puli i Rijeci razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je danas da tek treba vidjeti postoji li određeni interes kineske brodograđevne kompanije, čiji su predstavnici u posjetu brodogradilištima u Puli i Rijeci, ocijenivši da je još rano o bilo čemu govoriti te da "treba biti u potpunosti realan".

Na pitanje novinara o očekivanjima Vlade, Marić je kazao da prije svega treba biti realan, a nakon što predstavnici CISC-a vide snimku stanja i dobiju odgovore na pitanja koji ih zanimaju, treba vidjeti na koji način će se oni odnositi prema tome i kakav će sud donijeti. U ovom trenutku još je rano za to, dodao je, podsjetivši na jučerašnji uvodni sastanak s kineskim izaslanstvom u Banskim dvorima, na kojem je sve bilo transparentno i jasno prezentirano.

"Došao je zaista visok tim iz perspektive same kompanije. Međutim, s druge strane, treba biti u potpunosti realan. Dakle, oni će danas potrošiti cijeli dan i u Rijeci i u Puli i nakon toga, naravno nemojmo očekivati odmah, ali u nekom razumnom roku, iznijeti određenje o tome što su vidjeli, kako razmišljaju o tome i postoji li određen interes", rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon sudjelovanja na godišnjoj konferenciji za medije Europske investicijske banke (EIB).

Vodstvo kineske brodograđevne kompanije poslijepodne posjetili su i riječko brodogradlište, gdje će obići navoze i pogone, a sutra ujutro će nastaviti razgovore s članovima Uprave i Nadzornog odbora. Radnici se nadaju da bi moguće partnerstvo moglo rezultirati nastavkom gradnje brodova. Poslušajte što su novinarima rekli predstavnici Sindikalnog odobra 3. maja Juraj Šoljić i Predrag Knežević:

Šoljić o dolasku kineskog izaslanstva, pripremila Neva Funčić

Šoljić i Knežević: Kučan ugovara nove poslove, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.