Hrvatski radio

Radio Rijeka

Klana najkišnija noćas; svibanj globalno topliji 0,63°C

05.06.2020.

12:42

Autor: Josip Krmpotić, Tatjana Sandalj

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Tijekom noći u Rijeci je palo tridesetak litara kiše po četvornom metru, što je daleko od najava većih količina pa jutros na glavnoj gradskoj placi nije bilo nikakvih problema. Nije svugdje bilo takvo, a stižu i meteorološki podaci za svibanj.

Za dolazak i kretanje po riječkoj placi nisu bili potrebni ni mostovi ni skele, dobro bi došao tek poneki kišobran. Iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke informacija da tijekom noći nisu imali niti jedne intervencije.

Prema podacima Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci u posljednja 24 sata najviše kiše - 65 litara po četvornom metru, palo je na području Crnog Luga, Begovo Razdolje 61 litra, u Pargu su izmjerene 44 litre, u Delnicama 39, a Rab i Rijeka bilježe istu količinu, 33 litre po metru.

Iz Klane smo dobili informaciju da su oni rekorder s čak 87 litrara kiše, što je i najveća količnina na području PGŽ u posljednja 24 sata.

Na stranicama DHMZ-a i dalje stoji narančasto upozorenje za vrijeme na području sjevernog Jadrana, a meteorolozi upozoravaju na jako i olujno jugo te ipak za kraj dana najavljuju popravljanje vremenskih prilika, tijekom popodneva čak i razvedravanje.

 

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S) izvijestila je da je, globalno, svibanj bio 0,63° C topliji od prosječne temperature tog mjeseca za razdoblje od 1981. do 2010. godine, što ga čini najtoplijim zabilježenim svibnjem. Najviše iznadprosječne temperature zabilježene su u dijelovima Sibira, gdje su temperature bile i do 10° C iznad prosjeka te Aljaske i Antarktike.

U Europi, bilježi Copernicus, svibanj je bio nešto hladniji od prosjeka, ali s izrazitim geografskim podjelama. Temperature su bile iznadprosječne u većem dijelu jugozapadne i sjeveroistočne Europe, a ispod prosjeka dijelu koji se protezao od Skandinavije do Balkana i sjeverne obale Crnog mora. Dakle, prosječno je svibanj bio hladniji, ali je zato proljeće, znači razdoblje od ožujka do svibnja, bilo 0,7° C toplije od prosjeka. 

Copernicus služba za klimatsk promjene Europskog centra za vremenske prognoze srednjeg domta u ime Europske komisije objavljuje mjesečne biltene o klimatskim promjenama, a više informacija o proljetnim mjesecima možete pronaći OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.