Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Klimt" ponovo u Rijeci!

05.07.2022.

12:56

Autor: Radio Rijeka

Gustav Klimt: Sveta Cecilija

Gustav Klimt: Sveta Cecilija

Foto: Velid Đekić / Muzej grada Rijeke

Posjetitelji Palače šećera mogu od 1. srpnja ponovo uživati u slikama izložbe "Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza". 

Riječka izložba bila je na gostovanju u Galeriji Klovićevi dvori gdje su je Zagrepčani mogli vidjeti od 12. travnja do 26. lipnja. Izložbu je publika Klovićevih dvora primila odlično, bilo je deset tisuća posjetitelja. To i nije iznenađenje, znamo li kako donosi svojevrsno umjetničko otkriće. 


Njome se pokazuje devet manje poznatih radova bečkih slikara Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha, izrađenih specijalno za dekoraciju riječke kazališne zgrade 1885. godine. Te su slike triju umjetnika njihovi prvi pojedinačno potpisani radovi. 


Tijekom pripreme izložbe utvrđeno je i da nisu izrađene u tehnici ulja, kako se obično mislilo. Riječ je o temperama na platnu. 


Dakako, posebnu pozornost među njima privlače radovi Gustva Klimta, koji se nakon riječke umjetničke epizode prometnuo u jednu od najvećih svjetskih likovnih zvijezda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.