Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ključ razvoja Rijeke i PGŽ - pomoć poduzetnicima, strana ulaganja i izvoz

26.03.2017.

11:57

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gospodarstvo u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji oporavlja se posljednjih godina nakon snažne krize. Kako potaknuti rast, koji bi trebao biti puno veći, s obzirom na potencijal, pogotovo kada znamo da bi se i loši demografski trendovi mogli preokrenuti bude li naš kraj uspješniji i bogatiji?

Velik broj gradova i općina u Hrvatskoj 2015. godine još je osjećao posljedice krize. U našem kraju, Rijeci i cijeloj županiji, trendovi su se ipak preokrenuli i ponovno je zabilježen gospodarski rast. Najviše su porasli izvoz i ulaganja, samim time i novostvorena vrijednost. To je put kojim treba ići jer bez izvoza i ulaganja nema napretka, govori Branimir Kovačić iz tvrtke Bisnode, koja se bavi poslovnim informacijama.

U Primorsko-goranskoj županiji tek je devet "gazela" - tvrtki koje tri godine zaredom mogu povećavati broj zaposlenih za po 20 posto te da im prihodi rastu po 40 posto godišnje. S obzirom na potencijal, trebalo bi ih biti značajno više. To znači da oni u vlasti zaduženi za gospodarstvo moraju intenzivnije tražiti poduzetnike koji obećavaju i pomagati im u razvoju.

Riječki izvoz iznosio je 2015. godine četiri milijarde kuna. Tako je naš grad, nakon krize, nastavio povećavati prednost pred sličnim gradovima - Pulom i Zadrom, koje su u Bisnodeu uspoređivali zbog usmjerenosti sličnim gospodarskim granama, u prvome redu turizmu i brodogradnji. Istovremeno, Zadar je proteklih godina imao najbolje trendove, što je rezultat niza značajnih stranih ulaganja. Prve analize ukazuju da je gospodarstvo u Hrvatskoj nastavilo rasti i u 2016. godini, pa bi i za Rijeku i Primorsko-goransku županiju brojevi trebali biti dobri.

Jedan od problema izravno povezanih sa stanjem u gospodarstvu je i loša demografska slika. Za deset godina Hrvatska bi mogla izgubiti milijun stanovnika jer, uz starenje stanovništva i mali broj rođenih, sve više Hrvata sreću traži izvan zemlje. Samo iz Rijeke od 2011. do 2015. godine iselilo je više od tri i pol tisuće građana. Razlozi su mala zaposlenost i mali broj novih radnih mjesta, govori uspješan riječki poduzetnik, član udruge Riječki val Boris Popović i dodaje: "Dugoročno je to ogroman problem. Jednostavno - mi nestajemo!"

Ipak, da ne bude sve crno, ima i podataka koji ulijevaju nadu u bolje sutra. Primorsko goranska županija postala je proteklih godina najaktivnija u Hrvatskoj po poduzetničkoj aktivnosti - imamo najveći postotak ljudi koji su spremni pokrenuti vlastiti posao. Posebno se to odnosi na mlade, između 18 i 34 godine. Potencijal za stvaranje novih radnih mjesta i velike dodane vrijednosti je ogroman, kaže Popović, samo ga treba poticati i razvijati.

Kako? Treba pomoći svim poduzetnicima, a posebno onima koji su spremni rasti i razvijati posao. Ključ uspjeha je u povezivanju sa sveučilištem, primjerice u istraživanjima, zatim edukacija - poduzetnicima treba pokazati kako da uspješno vode vlastitu tvrtku, kako da iziđu na strano tržište... I ono najvažnije: nužno je stvoriti dobro poduzetničko okruženje, koje je trenutno slabije od poslovnoga sektora.

Drugim riječima - poduzetnicima treba ponuditi sve uvjete i usluge koje im mogu olakšati rad od, primjerice, nižih cijena komunalnih naknada do službi koje će im pomagati u privlačenju stranih ulagača, jačanju izvoza itd. Rijeka može bolje, zaključuje Popović, ali na tome treba raditi: koliko uložimo, toliko ćemo i dobiti. Poslušajte:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.