Hrvatski radio

Radio Rijeka

Klub Sušačana slavi četvrt stoljeća u službi grada na Rječini

11.04.2017.

10:29

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan prije punih 25 godina osnovan je Klub Sušačana. U jeku Domovinskoga rata, s jednim ciljem - Rijeku učiniti boljom, nastala je prva i najveća udruga civilnoga društva u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Do danas bilježi 3766 članova i gleda prema budućnosti.

Osnivačka skupština Kluba Sušačana održana je subotnjega prijepodneva 11. travnja 1992. U prepunoj dvorani sušačke gimnazije. Brojni Riječani, među kojima i uglednici iz društvenoga i političkoga života, okupili su se i ujedinili oko ideje vodilje koju je u pozdravnom govoru iznio jedan od osnivača udruge prof. dr. sc. Danko Pavešić: "Narasla je potreba za tim da cijela okolina osjeti da u ovom gradu postoji građanska jezgra koja je ranije živjela europskim ritmom, poštivala pravila građanskog ponašanja i, uz to, ostala vezana uz primorski kamen, uz svoj čakavski dijalekt i ponosna na vlastito stvaralaštvo i dostignuće."

Unatoč teškim okolnostima kada je nastao, u Klubu Sušačana vladao je optimizam, pozitivna energija. I tako je, uz brojne promjene, ostalo do danas. Udruga od prvoga dana bilježi 3766 članova, od kojih mnogi više i nisu među nama. Aktivno je još uvijek više od 1400 članova. Samo godinu dana nakon osnivanja pokrenuta je Sušačka revija, prvo kao glasilo Kluba, potom kao glasilo za kulturu i društvena zbivanja Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara.

U ovih četvrt stoljeća, Klub Sušačana ostavio je dubok trag u životu grada na Rječini. Cijelo vrijeme zalaže se za podizanje standarda i kvalitete življenja u Rijeci, za njezin ljepši izgled… Iz Kluba Sušačana potekla je ideja, potom i uspješna peticija, da se bivša vojarna na Trsatu pretvori u Sveučilišni kampus. Velik je bio doprinos i u smještanju Rektorata Sveučilišta u Rijeci u bivšu gradsku vijećnicu, nasuprot sušačke gimnazije. Zahvaljujući Klubu Sušačana, Hrvatski kulturni dom na Sušaku i galerija Kortil nose svoja današnja imena. I spomenik Janku Poliću Kamovu na mostu preko Rječine također je njihova zasluga.

I još bi se puno moglo nabrajati, ali spomenut ćemo samo još sudjelovanje u prošlogodišnjem obilježavanju 70. obljetnice izgradnje mosta na Rječini. Klub Sušačana i Grad Rijeka priredili su izložbu fotografija Most na kojem su se susrele obale grada koji teče. Još jednu izložbu vidjet ćemo uskoro, na riječkome festivalu mora Fiumare: bit će to More u Sušačkim revijama.

Veliku obljetnicu, 25. rođendan, Klub Sušačana proslavit će svečanom akademijom uz promociju novoga dvobroja Sušačke revije 31. svibnja. Samo pola godine kasnije slijedit će nova svečanost, kada izdaju okrugli, 100. broj revije. A dotad, uz puno pozitive i ideja za promjene, iz Kluba Sušačana i jedan vapaj: nema mladih članova, pa svima koji se prepoznaju u dosad opisanome, koji žele i mogu volonterskim radom Rijeku činiti naprednijom, kulturnijom, ljepšom - boljom, neka se pridruže!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.