Hrvatski radio

Radio Rijeka

Knežević: Zakon o brdsko-planinskim područjima ne znači apsolutno ništa!

12.12.2020.

15:40

Autor: Nenad Lučić

Gorani predugo čekaju na akcijski plan mjera za brdsko-planinska područja (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Gorani predugo čekaju na akcijski plan mjera za brdsko-planinska područja (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Kada je početkom 2019. godine stupio na snagu novi Zakon o brdsko-planinskim područjima, čelnici gradova i općina Gorskog kotara su očekivali da će nedugo nakon toga biti donijeti i operativni dokumenti, koji bi omogućili njegovu primjenu. Uzalud.

Nakon što lani takva očekivanja nisu ispunjena, Gorani su očekivali da će, s pripremljenim dokumentima i osmišljenim poticajnim mjerama države, krajem ove godine moći planirati proračune za iduću.

Kako se ni to nije dogodilo, čelnici lokalnih samouprava Gorskog kotara ne žele više čekati reakciju države, a gradonačelnik Delnica Ivica Knežević inzistira na hitnom sastanku s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

Zahtjev objašnjava činjenicom da zakon koji je već dvije godine na snazi: "ne znači apsolutno ništa. Nadalje, i donijeti je plan mjera samo deklarativne naravi, jer je potrebno donošenje akcijskog plana čija izrada još uvijek traje. Da su izradu povjerili nama, koji puno toga znamo, već bismo taj planski dokument napravili." Poslušajte izjavu: 

Knežević: već smo mogli imati akcijski plan, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.