Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:57 / 20.04.2017.

Autor: Nenad Lučić

Književna nagrada "Gorančica" povjesničarki Mireli Slukan Altić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mjesečnik "Goranski Novi list" danas je u naselju Gomirje trinaesti put organizirao dodjelu godišnje književne nagrade "Gorančica". Njome se tradicionalno vrednuju najbolja znanstvena i beletristička djela koja su, tematski ili zavičajnom pripadnošću autora, vezana uz Gorski kotar.

Mjesto ovogodišnje dodjele "Gorančice" nije odabrano slučajno jer najboljom je knjigom proglašeno znanstveno djelo naslova "Gomirje: povijest, identitet i fenomeni prožimanja". Dodjeli nagrade autorici, povjesničarki Mireli Slukan Altić, u ime pokrovitelja Primorsko-goranske županije nazočio je zamjenik župana Petar Mamula. 

"Po meni je izuzetno značajno to da je ovo prvi put da nam se javila stručnjakinja koja se profesionalno bavi poviješću. Naime, dosad smo imali niz uspješnih knjiga koje su obrađivale povijest Gorskog kotara, ali su autori bili ljudi koji se njome bave amaterski. Posebna je vrijednost knjige u tome, što je popraćena izuzetno bogatom kartografijom. Mirela Slukan Altić, trenutačno je najznačajnija kartografkinja u Hrvatskoj. Ona, pišući o povijesti, analizira stare karte i na temelju toga donosi niz zanimljivih zaključaka", rekao je član prosudbene komisije Marinko Krmpotić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.