Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kod liječnika: Mogu li dobiti ispričnicu? - Ne više!

21.09.2016.

12:32

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Liječnici obiteljske medicine objavili su da od 1. listopada neće više izdavati ispričnice pacijentima koje nisu liječili. "Nećemo više, i te odluke ćemo se držati“, rekao je za Radio Rijeku dr. Leonardo Bressan, predsjednik primorsko-goranske podružnice Koordinacije liječnika obiteljske medicine.

U emisiji "Tris" pojasnio je kako izdavanje ispričnica nije dio zdravstvene skrbi o pacijentu te da ni prema zakonima niti prema kodeksu liječnik ne bi trebao svjedočiti o pacijentima koje nije ni vidio. A za mnoge je i bolje da ih ne vidi. 

"Mnoga bolesna stanja - viroze, povišene temperature, povraćanja, boli u glavi ili trbuhu - ne zahtijevaju liječnički tretman. Ako je riječ o djeci, treba im malo mirovanja, čaja i zagrljaj roditelja. Ne treba ih voditi u čekaonice i ordinacije", kaže dr. Leonardo Bressan

No problem je u tome što školski pravilnici za opravdavanje izostanka s nastave zbog bolesti traže potvrdu liječnika, s potpisom i pečatom te supotpisom roditelja. Roditelj nije ovlašten za opravdavanje izostanaka, osim najviše tri neuzastopna dana u školskoj godini, i tome je za sada tako.

Prijedlozi da se to promijeni već su šest godina po ladicama Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a upravo je za danas najavljen sastanak predstavnika dvaju ministarstava, doduše tehničkih, o toj temi, kaže Bressan.  

Ističe kako je prema svim zakonima roditelj odgovoran za svoje dijete do punoljetnosti, pa tako i u slučajevima bolesti i izostanaka, te nema razloga da mu se ne vjeruje. Poslušajte što o novostima o ispričnicama i e-kartonima kaže dr. Leonardo Bressan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.