Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kod Paga spašen njemački brodolomac

28.05.2015.

10:16

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Njemački brodolomac spašen je u četvrtak, po jakom nevremenu, iz mora kod otoka Paga. U koordiniranu akciju traganja i spašavanja uključila se i posada Jadrolinijinoga trajekta Supetar, a upravo su oni i uočili brodolomca.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u četvrtak je u 18:44 iz Županijskog dojavnog centra 112 Gospić primila dojavu o jednoj osobi u moru i drugoj u brodici koju su olujni udari bure nosili prema otoku Pagu. Središnjica je pokrenula koordiniranu akciju traganja i spašavanja s Lučkom ispostavom Karlobag te postajama Pomorske policije na Rabu i Malom Lošinju.

U međuvremenu je osoba koja se nalazila u moru sigurno doplivala do obale, a nastavljena je potraga za drugom osobom na brodici. Obzirom da su u vrijeme pokretanja akcije spašavanja na moru vladali izrazito loši vremenski uvjeti s olujnim udarima bure, čime je i površinska preglednost bila znatno smanjena, MRCC Rijeka je u akciju uključio Jadrolinijin trajekt Supetar koji se tada nalazio najbliže dojavljenoj poziciji brodolomaca.

U 19:30 posada trajekta uočila je nasukanu brodicu na poziciji Tanki Rt kod uvale Triluke, otok Pag, a osoba iz brodice uočena je na obali pored nasukanoga plovila. Policijski službenici stigli su kopnom i neozlijeđenog brodolomca prevezli na trajekt u Priznu u 20:30.

Djelatnici Lučke ispostave Karlobag očevidom će utvrditi oštećenja nasukane brodice i uzroke pomorske nesreće u kojoj je spašen jedan brodolomac, njemački državljanin, dok je drugi član posade nasukane brodice samostalno i neozlijeđen doplivao do obale otoka Paga, stoji u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.