Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kod Zrća sudar skutera i glisera, dvojica teško ozlijeđena

09.08.2017.

17:02

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer su u Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) stigle dojave o dvije teške pomorske nesreće na moru u senjskom i dubrovačkom akvatoriju, u blizini Novalje i Stona.

Dvije su osobe teško ozlijeđene u sudaru skutera i glisera u moru kod Novalje. Na skuteru pod hrvatskom zastavom nalazila su se dvojica Talijana, vozač nepoznatoga godišta i suputnik rođen 1997. godine. Oko 18:15 sati, 70-ak metara ispred zaštitne ograde na sjevernoj strani plaže Zrće, sudarili su se s gliserom hrvatske zastave, kojim je upravljao 52-godišnji njemački državljanin, a na gliseru je bilo još troje putnika. Dvojica talijanskih državljana u sudaru su teško ozlijeđeni i prevezeni u Opću bolnicu Zadar, dok na gliseru nije bilo ozlijeđenih.

Na gliseru je oštećena lijeva strana pramca iznad razine mora, ali nije probijena oplata, dok je na jet-skiju razbijena zaštitna gumena oplata pramca te oštećen trup i nadgrađe. Na temelju tih podataka, utvrđeno je da je jet-ski netom prije sudara plovio prema lijevoj bočnoj strani glisera, ne prevelikom brzinom, javilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Očevid su obavili službenici senjske Kapetanije i novljanske Ispostave, u suradnji sa službenicima Pomorske policije Senj.

Izgorjela jahta u Stonskom zaljevu

Noćas oko 2 sata primljena je dojava o požaru na motornoj jahti na vezu u uvali Kobaši kod Stona. Malo zatim, oko 2:30 sati, MRCC Rijeka prima obavijest da je voditelj pokrenuo motornu jahtu u plamenu, i isplovio prema sredini Stonskoga zaljeva. Za jahtom su isplovili službenici Lučke kapetanije Dubrovnik, sustigli je, evakuirali voditelja s jahte koja je do tada već bila u potpunosti zahvaćena plamenom i započeli gašenje požara. Međutim, zbog oštećenja jahta je potonula.

U spremnicima jahte je u trenutku potonuća bilo oko 2,5 tona goriva, pa su poduzete sve potrebne radnje kako bi se spriječilo onečišćenje mora i morskog okoliša. Za sada se još ne zna zbog čega je 24-metara duga jahta "Lori", u vlasništu talijanskog državljanina, planula i potonula, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.