Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koja je najmodernija vrsta zlostavljanja, jedna od najokrutnijih?

09.02.2017.

17:47

Autor: Eduard Kišić, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Elektorničko nasilje - najmodernija i jedna od najokrutnijih vrsta zlostavljanja danas, a žrtve su najčešće djeca. Dan sigurnijeg interneta ove godine bio je 7. veljače, ali edukacije traju neprestano.

Oblik nasilja u kojem je žrtva izložena napadu putem interneta ili mobitela, jedna je od najokrutnijih i najsuvremenijih vrsta zlostavljanja čije žrtve su najčešće djeca. Podsjetili su se toga danas u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke sudionici predavanja za stručne suradnike srednjih škola o prevenciji elektroničkog kriminaliteta.

Predavanje je održano povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta. Svake godine udruženje Insafe/INHOPE, uz potporu Europske Komisije, organizira Dan radi promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. 

Sigurnijem internetu posvećen je drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca svake godine. Međutim, edukacija mora biti stalna. Primjerice, znate li da sadržaj na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece možete prijaviti na posebnoj stranici - ovdje. Jeste li znali da postoji i Centar za sigurniji internet?

Prema nekim istraživanjima svako peto dijete dobilo je neki sadržaj ili neželjeni zahtjev seksualnog sadržaja upozorio je Dario Tonković iz Odjela prevencije Policijske uprave Primorsko-Goranske:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.