Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Koja je ovo država" - Brešan groteskno o hrvatskoj stvarnosti

19.12.2018.

15:30

Autor: Albert Petrović

Foto: Art-kino Croatia

Foto: Art-kino Croatia

Foto: - / -

Deseti rođendan Art-kina sinoć je obilježen na spektakularan način - pretpremijerom novog filma Vinka Brešana "Koja je ovo država". Riječ je o gorkoj komediji koja na groteskni način oslikava hrvatsku stvarnost i pomiče granice u domaćoj političkoj satiri.

Film koji se čekao s nestrpljenjem i za koji su ulaznice odavno rasprodane, privukao je u dvoranu i mnoge uglednike i poznate osobe, a slavljeničku atmosferu upotpunio je i dio filmske ekipe na čelu s redateljem. "Ova riječka predstava mi budi nadu i očekivanja", rekao je redatelj Vinko Brešan

Na pitanje je li to testiranje granica, odgovorio je: "Gledajte, uvijek želim malo dalje, pa makar samo za metar. A kad smo kod granica, sjetimo se Benignija i filma "La Vita e bella". Ima li išta svetije od žrtava holokausta, a on je napravio sjajnu komediju na tu temu.

U koji žanr spada ovaj film? "A gledajte, koji je Život žanr? I smijeh i tuga. Tako i moji filmovi...Zanimljivo, u filmu -srpski glumac je hrvatski nacionalist, premijer Slovenac, a predsjednik Poljak. Možda sam htio nešto poručiti", kroz smijeh nam objašnjava Brešan.

Cijeli razgovor s Vinkom Brešanom te dojmove nekih od gledatelja poslušajte večeras u 20 sati u emisiji Box in.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.