Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koji su urbani prostori u Rijeci idealni za urbanu regeneraciju?

22.03.2023.

17:54

Autor: Tatjana Sandalj, Dražen Zima

Garaža Autotroleja na Školjiću

Garaža Autotroleja na Školjiću

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Kroz Europsku urbanu inicijativu iz kohezijskih fondova će se izdvojiti dodatnih 450 milijuna eura za pripremu gradova za Zeleni plan i digitalnu tranziciju. Bilo bi dobro da dio tih sredstava bude utrošen i u Rijeci. 

Idealni kandidati za urbanu regeneraciju su kazališna četvrt i potez od Školjića do Zvira.

Srđan Škunca

O pripremi gradova za Zeleni plan razgovaralo se na dvodnevnoj konferenciji Forum gradova koja se održala prošloga tjedna u Torinu. 


Tamo je bio i pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem riječke gradske uprave Srđan Škunca koji tumači da su, primjenjujući kriterije o kojima se razgovaralo na konferenciji, riječki kandidati za urbanu regeneraciju zapuštena kazališna četvrt koju treba harmonizirati s lukom Baroš koja će uskoro biti revitalizirana.


Osim toga, tu je trajna riječka tema oživljavanja grada od Školjića do Zvira, s obje strane Rječine, na području današnjeg Autotroleja i nekadašnjeg zimskog bazena. Riječ je o višedesetljenom traženju nove lokacije gradskog autoprijevoznika, pri čemu se u posljednje vrijeme ponovno javljaju ideje da garaža tamo i ostane, što je, ističe Škunca, suprotno planovima i očekivanjima građana.

Moje osobno i stručno mišljenje je da Školjić nije mjesto za autobazu jer se tehnološki uvjeti razvoja javnog prijevoza mijenjaju i traže prostor s velikim razvojnim potencijalom.

Srđan Škunca

U kazališnoj četvrti, koja je tek ušla u planove gradske uprave, treba razmišljati ne samo o uređenju javnih površina ili obnovi stambenih prostora, nego treba osmisliti kako koristiti poslovne prostore, prizemlja, kako transformirati paviljone tržnice da mogu biti i paviljoni tržnice i još štogod kada tržnica tamo ne funkcionira, tumači Škunca.


Problem zagušenja prometnica u gradovima rješava se na različite načine. Projekt gradske želejznice prvenstveno ovisi o izgradnji drugog kolosjeka, jer nam drugi kolosjek nudi zadovoljavajuću frekvenciju. Ali, treba li nam to jer je stanovnika sve manje?


Škunca podsjeća da se u riječkom modelu prometovanja za čak sedamdeset posto vožnji koriste osobna vozila i tu je jedan veliki bazen putnika koji treba prebaciti na javni prijevoz. Treba nam kvalitetan javni prijevoz jer se događa polarizacija jakih radnih zona, jedna je na Kukuljanovu, a druga se oblikuje na Miklavi, a u gradu imamo treću radnu zonu tercijarnih djelatnosti. 


A Europa potiče razvoj javnog prijevoza i nećemo dobivati sredstva za povećanje cestovne infrastrukture, tvrdi Škunca u razgovoru što ga možete poslušati u nastavku:

Koji su urbani prostori u Rijeci idealni za urbanu regeneraciju?

Srđan Škunca i Dražen Zima na konferenciji u Torinu

Srđan Škunca i Dražen Zima na konferenciji u Torinu

Foto: Dražen Zima, privatni arhiv / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici