Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kojim se teškoćama suočavaju goranski stočari?

20.03.2016.

16:11

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nedavna odluka otkupljivača da snize otkupne cijene mlijeka dodatno je zabrinula stočare diljem Hrvatske. Na području Gorskog kotara posljednjih godina drastično opada broj grla stoke. Goranski uzgajivači zbog dugih i klimatski zahtjevnih zima moraju prebroditi i dodatne teškoće.

Najveća goranska farma u najvišem naselju Hrvatske Begovom Razdolju drugu polovicu ožujka je dočekala uz tridesetak centimetara snijega, što znači da će i ova, relativno blaga zima, za stanovnike tog planinsko sela biti poprilično skupa. No prvoklasno će mlijeko s imanja Marice Francisković i njezine obitelji otkupljivači plaćati jeftinije. 

Marica i njezin suprug Zvonko Francisković glavninu skrbi o farmi sa šezdesetak grla stoke su prepustili sinu Bojanu, no danas se pitaju ima li za njega i njegovu mladu obitelj budućnosti, jer štale u Gorskom kotaru se posljednjih godina ubrzano prazne.

Nakon svega došlo se do toga da se s jedne jedine farme obitelji Francisković danas odvozi 80 posto ukupnih količina mlijeka iz Gorskog kotara. Što će biti, odluče li i oni odustati?    

Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.