Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koledva u Njivicama nakon 28 godina pauze

09.01.2016.

18:23

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahvaljujući vrijednim ljudima iz Njivica, ove se nedjelje nakon gotovo tri desetljeća obnavlja stari običaj Koledva. Sve počinje već u 8:30 okupljanjem u hotelu Beli Kamik, a potrajat će cijeli dan. Središnji je događaj u 15 sati na placi u Njivicama.

Koledva je stari običaj u kojem je najvažnije da se ljudi druže, čestitaju mlado ljeto i razmijene darove. Za obnavljanje Koledve nakon punih 28 godina zaslužni su članovi Kumpanije od starih užanci i Folklorno društvo Njivice. Nakon okupljanja u hotelu Beli Kamik, sudionici će u povorci, uz pratnju sopaca i mantinjade, otići do crkve Rođenja Blažene Djevice Marije, gdje će u 10:30 biti svečana misa.

Potom slijedi fotografiranje svih sudionika Koledve na rivi u Njivicama, kako bi prvo takvo događanje nakon gotovo tri desetljeća ostalo zabilježeno. Predviđeno je da se, prema starom običaju, okupljeni fotografiraju tako da su na jednoj fotografiji u prvom redu žene, a na drugoj muškarci.

Središnji događaj počinje na placi u Njivicama u 15 sati. Cijela će povorka triput proći oko place, odajući joj počast, a onda slijede plesovi u kojima sudjeluju svi koledvari. Važnu ulogu uz kolejane, kralja i kraljicu ima i bandera - svečana zastava okićena šarenim maramama. Za sudionike su pripremljeni, među ostalima, makaruni po starinski i gulaš, te pogača.

Ako bude kiše, program će biti prilagođen vremenskim uvjetima, poručuju organizatori. Koledvu koja se nakon 28 godina vraća u Njivice najavljuje Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.