Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koledvanje u Kastvu: črno vino i dobra ruka na Tri kraji

06.01.2020.

12:23

Autor: Neva Funčić

Foto: Darko Santini / HRT - Radio Rijeka

Foto: Darko Santini / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Na blagdan Sveta tri kralja u Kastvu se njeguje običaj koledvanja. Članovi muške klape Kastav, kraljevi Melkior, Baltazar i Gašpar, obilaze po 26. put kuće i sela u Kastavštini i okolici, pjevajući prigodne pjesme.

U svakom domu domaćini časte koledvare črnim vinom i dobrom rukom, kako bi godina bila  zdrava: "Na Tri kraji trebe saki da pije črno vino. Kuliko na Tri kraji vina popije, tuliko krvi će dobit!". 

Koledvanje muške klape Kastav karakteristično je po dva napjeva. Obnovili su dva tradicionalna napjeva - koledvu iz 19. stoljeća "Slava na nebu se pjeva" i poznatu božićnu narodnu pjesmu iz Kastva "Tri kralja jahahu" . 

Kastavski župnik Andrija Marot Jurjenić još je 1860. godine napisao koledvu, čestitarsku pjesmu "Slava na nebu se pjeva", a za muški zbor ju je priredio Matko Brajša-Rašan

Običaj koledvanja bio je prekinut nakon 1946. godine, a obnovljen je 1995. na inicijativu Milivoja Jelovice, tadašnjeg predsjednika Kulturno-prosvjetnog društva Istarska vila. Od tada do danas, članovi muške klape Kastav čuvaju običaj koledvanja Kastavštinom. Na koledvarski pohod kraljevi kreću na blagdan Sveta tri kralja oko 7 sati ujutro, a završavaju kasno uvečer.

Poslušajte kako su koledvu "Slava na nebu se pjeva" u našem studiju otpjevali članovi muške klape Kastav:

Klapa Kastav, koledva "Slava na nebu se pjeva"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.