Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka skloništa- koliko ih je i gdje se nalaze?

14.03.2022.

12:12

Autor: Josip Krmpotić

Riječki tunel izgrađen prije Drugog svjetskog rata

Riječki tunel izgrađen prije Drugog svjetskog rata

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Rijeka ima 88 skloništa osnovne zaštite te 80 javno tunelskih skloništa. Prva su građena 70-tih godina prošloga stoljeća, a druga još prije Drugoga svjetskog rata koja su izgradili Talijani.

Atomskih skloništa nema ni u Rijeci, kao ni u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, a u cijeloj Hrvatskoj ih je možda 15 ili 20. 


To su skloništa na koja može pasti bomba od 300 kilograma bez ikakvih posljedica, rekao nam je Goran Šarić, savjetnik za zaštitu i spašavanje i obrambene pripreme pri Odjelu za gradsku upravu i samoupravu Rijeke, u eteru Radio Rijeke.


"Kada smo 2006. godine preuzeli skloništa od Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ona definitivno nisu bila u dobrome stanju", rekao nam je Šarić. 


Napomenuo je i da su donošenjem novog zakona 2015. godine ukinuti pravilnici za održavanje skloništa čime su skloništa praktički postala poslovni prostori.


Šarić je smirio slušatelje i rekao da po njemu ne postoji neposredna ratna opasnost te da su skloništa predviđena isključivo za avionska bombardiranja.


Poslušajte cijeli razgovor s Goranom Šarićem:


riječka skloništa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.