Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koliko je tanak jedan od najljepših mostova u Hrvatskoj?

24.11.2015.

15:30

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za manje od mjesec dana, ući ćemo u petnaestu godinu kako na Deltu s Mrtvog kanala prelazimo preko mosta. I to ne običnog mosta, već mosta koji hrvatski arhitekti i građevinski stručnjaci opisuju kao jedan od najljepših građevinskih ostvarenja u Hrvatskoj zadnjih petnaestak - dvadesetak godina.

Most hrvatskih branitelja otvoren je u prosincu 2001. godine i nagrađivan je prestižnim i hrvatskim te međunarodnim nagradama za arhitekturu, a autorski ga potpisuje Studio 3LHD. Istovremeno, zajedno s mostom, podignut je na Delti i spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata visok devet metara. I most i spomenik nalaze se u samom središtu Rijeke na mjestu gdje je nekada bilo ušće Rječine i glavna riječka trgovačka luka.

Od 2001. godine most nas vodi do velikog parkirališta, a u budućnosti, nadajmo se skoroj, trebao bi nas uvoditi u najveći riječki park koji bi prema urbanističkim planovima trebao niknuti na Delti. Ali to je već priča o još jednom od riječkih planova koji se sporo ili nikako ne realiziraju. Most koji je, srećom, realiziran trebao je svojevremeno biti najtanji most na svijetu, ali se od toga odustalo iz praktičnih razloga. Danas smo vas u Zmajevima pitali što mislite koliko je debela, odnosno tanka ploča našeg mosta preko koje prelazite kada s Mrtvog kanala idete na Deltu? Odgovor ste, uz malo razmišljanja, znali: 65 centimetara. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.