Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koliko poznaješ Hrvatski sabor: drugo mjesto za kastavsku osnovnoškolku

04.03.2018.

12:41

Autor: Hina

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Foto: - / -

Učenik Filip Havaš iz Osnovne škole Draganić iz Draganića najuspješniji je natjecatelj petog on-line kviza Koliko poznaješ Hrvatski sabor. Škola iz Draganića imala je i najuspješniji tim na natjecanju. Druga je bila Katarina Dragozetić iz kastavske osnovne škole.

Test o poznavanju Sabora, na kojem se ukupno moglo osvojiti 30 bodova, Filip Havaš je riješio u roku od 15 minuta i osvojio 29 bodova. Drugi najuspješniji rezultat postigla je učenica Katarina Dragozetić iz Osnovne škole Milan Brozović iz Kastva koja je, također, osvojila 29 bodova, s tim da je test riješila u 28 minuta.

Kviz, održan u petak poslijepodne, realiziran je na on-line sustavu za učenje Moodle, uz informatičku podršku CARNet-a.

Na trećem i četvrtom mjestu su učenici Osnovne škole Luka iz Sesveta Matko Fabulić i Lucija Rezo koji su osvojili po 28 bodova, a test riješili za sedam minuta. 

Najuspješniji školski tim, onaj iz Draganića, od 90 mogućih osvojio je 85 bodova. Na drugom mjestu, s 83 boda, je tim škole iz Sesveta, a na trećem tim Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog koji je osvojio 82 boda. Rezultati on-line kviza objavljeni su na saborskim mrežnim stranicama.

Svi sudionici kviza pokazali su zavidno poznavanje Sabora, ističu iz saborske Službe za građane koja je kviz organizirala te navode kako je ukupno sudjelovalo 357 učenika od šestog do osmog razreda, pojedinačno ili u okviru 59 timova iz 59 škola iz svih krajeva Hrvatske. 

Kviz-pitanjima provjeravalo se koliko učenici poznaju Sabor i njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti te sadašnjosti, što znaju o ustroju Sabora i načinu njegova današnjeg rada, pravima i odgovornostima zastupnika, što znaju o znamenitim pojedincima koji su posebno doprinijeli njegovu radu. 

Pokrovitelj natjecanja i ove godine je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji će uručiti nagrade najboljim timovima. Tradicionalno, tri najbolja tima osvajaju prijenosno računalo za svoju školu te druge prigodne nagrade. Svi ostali sudionici kviza dobit će od Sabora pohvalnice, a škole i mentori zahvalnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.