Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kolona sjećanja na žrtve Srebrenice u nedjelju prolazi Rijekom

07.07.2016.

13:25

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadeset i prva obljetnica genocida u Srebrenici, stravičnoga zločina u kojem je u samo nekoliko dana ubijeno više od osam tisuća civila, obilježit će se u Rijeci u nedjelju, 10. srpnja. Već tradicionalni mimohod proći će gradom od Delte do Gata Karoline Riječke.

Kao i proteklih godina, kolona građana obučenih u bijele majice s porukom Srebrenica - da se ne zaboravi nikada, nikome i nigdje ne ponovi krenut će u 10 sati s Mosta hrvatskih branitelja na Delti. Proći će Korzom do Gata Karoline Riječke, gdje će se pročitati molitva za Srebrenicu. U more će se položiti 21 ruža kao znak mira, najavio je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke Mensur Ferhatović.

Nakon što je prije šest godina iz Rijeke potekla inicijativa Srebrenica Rijekom hodi, prošle godine podignuta je na međunarodnu razinu, obilježavajući se diljem svijeta. U Hrvatskoj građani suosjećaju s tragedijom Srebrenice i zbog vlastitih tragedija u Vukovaru i Škabrnji. Majke Srebrenice, rekao je predsjednik Viječa bošnjačke nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Senad Hajdarević, već se 20 godina bore da bi pred sud došli ubojice njihove djece.

Taj 11. srpnja 1995. u Srebrenici se nikada neće i ne smije zaboraviti. Slikar i član Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Muris Čorbić kratko je poručio: "Ja dižem glas protiv svjetskih moćnika i UN-a, oni su bitno krivi za to što se dogodilo. Da je svijet spriječio zločin u Vukovaru i Škabrnji, ne bi se dogodio ni u Srebrenici". Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.