Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:49 / 02.09.2016.

Autor: Boris Kanazir

Kolovoz u Opatiji: šest posto više noćenja, dobri i godišnji rezultati

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I u kolovozu Opatija bilježi porast broja turista i noćenja koja su ostvarili za šest posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Jedan posto više noćenja bilo je i na godišnjoj razini, u prvih osam mjeseci 2016.

Opatiju je protekloga kolovoza posjetilo 55.754 gostiju koji su ostvarili 238.559 noćenja, što je čak šest posto više noćenja u odnosu na kolovoz prošle godine. Najviše noćenja, 64,8 posto, ostvareno je u hotelskome smještaju, kako je bilo i prošle godine. Povećanje broja noćenja za 20 posto bilježi privatni smještaj - ukupno 33,5 posto.

Najbrojniji gosti u kolovozu bili su Nijemci s 47.970 noćenja. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz to je osam posto više, a ukupno su turisti iz Njemačke ostvarili petinu svih opatijskih noćenja u kolovozu. Slijede Austrijanci s oko 15 posto ostvarenih noćenja, što je za čak 23 posto više nego lanjskoga kolovoza.

Na trećem mjestu po broju noćenja su Talijani, zatim Mađari, domaći gosti, Nizozemci i Poljaci. Najveće povećanje broja noćenja bilježe turisti iz Francuske i Srbije - za 50 odnosno 36 posto.

Na godišnjoj razini u Opatiji je broj turista i noćenja povećan za jedan posto: od siječnja do kolovoza Opatiju je posjetilo 271.034 gostiju koji su ostvarili 864.378 noćenja. U hotelima je bilo 77,5 posto noćenja, a u privatnome smještaju 21,3 posto. Najbrojniji su bili Austrijanci, slijede Nijemci, domaći gosti, Talijani i Mađari.

Ovo su najbolji turistički rezultati u prvih osam mjeseci od osamostaljenja Hrvatske, poručuju iz Turističke zajednice grada Opatije. To je rezultat kvalitetne pripreme turističke sezone. I srpanj je bio dobar, s 10 posto više noćenja nego lani, a očekuje se i dobra posezona. Jesenska kongresna sezona tek počinje, slijedit će i advent s nizom novosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.