Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Antifašizam je naša baština i dio nacionalnog identiteta

19.06.2015.

13:57

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok civilizirani svijet obilježava 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom, postoje i oni koji relativiziraju fašističke zločine i iskrivljuju povijest, no tek su glasna manjina, čulo se na svečanom obilježavanju Dana antifšističke borbe i Dana državnosti u Rijeci.

Jedini smo u Hrvatskoj gdje Grad i Županija zajednički organiziraju akademiju u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, a to dovoljno govori o nekim temama i o nama, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na svečanosti održanoj u Mramornoj dvorani Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci. "Dva datuma koje slavimo prigoda su za glasnu poruku o antifašizmu kao našoj baštini i dijelu hrvatskog nacionalnog identiteta", dodao je Komadina.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnelpotaknut sinoćnjim incidentom ispred HNK-a Ivana pl. Zajca, podsjetio je da su "neki" sinoć pjevali Zovi, samo zovi, no da o tim ljudima ne zna tko su ni kakav im je bio braniteljski put. Danas nitko više ne mora davati život za slobodu jer su i Hrvatska i Rijeka slobodne, rekao je Obersnel.

Ta sloboda izrasla je na oslobođenju od fašizma i ostvarenju samostalne i neovisne Hrvatske u Domovinskom ratu: "Bitke koje danas moramo voditi su drukčije. Nisu u pitanju životi i krv, ni oružje, u pitanju su riječi i simboli. U slobodi koja je izborena i ostvarena govor mržnje ne smije biti ignoriran ni zanemaren", kaže gradonačelnik Vojko Obersnel i poziva sve da ga uvijek i svugdje primijete te ponize snagom riječi, srca, otvorenosti i slobode.

Današnja objedinjena svečanost jedan je od svakodnevnih napora da se bar malo osvijeste oni koji povijest tumače na samo sebi poznat način, čulo se u Guvernerovoj palači. S akademije u povodu Dana antifašističke borbe i Dana državnosti izvještava Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.