Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Brodogradnja je vitalni interes; Šoljić: Štrajka podrške će biti

22.01.2018.

11:04

Autor: Neva Funčić, Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Radnici Uljanika još nisu primili plaće, a postupak mirenja između sindikata i uprave tvrtke je u tijeku. Vlada treba izdati državna jamstva za komercijalni kredit privatnog brodogradilišta, bez obzira na odluku Europske komisije, rekao je u Rijeci primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Stotinjak radnika pulskog brodogradilišta Uljanik ujutro se samoincijativno, uz povike "Upravo odlazi", okupilo pred upravnom zgradom brodogradilišta iskazujući nezadovoljstvo neisplatom plaća za prosinac i božićnica, a strahujući za budućnost tvrtke tražili su i odlazak uprave. Okupljanje je trajalo nešto više od sat vremena nakon čega su se radnici vratili na svoja radna mjesta.

U riječkom brodogradilištu 3. maj ne odustaju od najavljenog štrajka solidarnosti. Čak i ako neki sindikati odustanu od podrške, Sindikat metalaca ustrajat će u organizaciji štrajka do isplate svih plaća, najavio je danas povjerenik tog Sindikata u 3. maju Juraj Šoljić

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina poručio je da je za opstanak proizvodnje na sjevernom Jadranu opstojnost brodogradnje od vitalnog interesa. Ne bude li Vlada izdala jamstva, odigrat će ulogu Poncija Pilata u gašenju hrvatske borodgradnje.

Poslušajte izjave Šoljića i Komadine:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.