Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:02 / 09.07.2019.

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Komadina: Gorski kotar brendirat će se svim svojim specifičnostima

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Edukativni objekt o velikim zvijerima medvjedu, vuku i risu te pogon za preradu voća i punionicu meda, dva su projekta čija je građevinska izvedba u tijeku na prostoru Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije u naselju Stara Sušica.

Lokacije izgradnje danas je u tom goranskom mjestu obišao župan Zlatko Komadina sa suradnicima. U centru o velikim zvijerima, vrijednom više od 8 milijuna kuna, sve će informacije o vuku risu i medvjedu posjetiteljima biti dostupne tijekom jeseni, najavljuje ravnateljica županijske JU Priroda Irena Jurić.

"Centar će imati dva kata, a na drugom katu će biti izgrađena multifunkcionalna dvorana. Imat ćemo i jedan suvenirski prostor te nastojati na prihvatljiv i svima razumljiv način predstaviti biološko bogatstvo Gorskog kotara", rekla je Jurić.

A da s novim objektom u svom Centru za poljoprivredu Primorsko-goranska županija razvija i zanimljivu turističku priču uvjeren je župan Zlatko Komadina.

"Gorski kotar će s novim objektom nuditi dodatni motiv za dolazak, jer priču koja će u njemu nuditi moguće je ispričati jedino na mjestu gdje se ona događa. Poput Belog na Cresu, koji ima priču o supovima, tako će se i ovdje događati priča o vuku, risu i medvjedu", rekao je Komadina i dodao da će niknuti i neki drugi sadržaji kako bi se Gorski kotar brendirao kroz sve njegove specifičnosti.

U Staroj Sušici se gradi i 4,5 milijuna kuna vrijedan objekt punionice meda i pogona za preradu voća, a županijska pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar najavljuje i nove projekte.

"Kako bismo cijeli kompleks zaokružili kao jedno izletište, obližnja šuma može se urediti kao poučna staza. Osim punionice meda, planiramo kroz suradnju s riječkim Veleučilištem, osmisliti edukativni centar vezan za voćarstvo. Spoj ekološke poljoprivrede i zaštićene baštine je ono što Staroj Sušici može udahnuti novi život", vjeruje Raukar.

Uređenje buduće punionice meda i pogona za preradu voća očekuje se dogodine. Poslušajte reportažu Nenada Lučića:

Župan Komadina, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.