Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: homo politicus Milan Bandić, živio je da bude gradonačelnik

28.02.2021.

14:24

Autor: Hina

Bandić i Komadina na konstituirajućoj sjedinici 8. saziva Hrvatskog sabora (Foto: Marko Lukunić / Pixsell)

Bandić i Komadina na konstituirajućoj sjedinici 8. saziva Hrvatskog sabora (Foto: Marko Lukunić / Pixsell)

Foto: - / -

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u nedjelju je, u povodu smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, iskazao sućut obitelji riječima da je Bandić živio da bude gradonačelnik i umro kao gradonačelnik, te da se za njega može reći da je bio politički čovjek, homo politicus.

Zlatko Komadina je rekao da je Milana Bandića poznavao od vremena transformacije Saveza komunista Hrvatske u SDP pa do današnjih dana, da su zajedno bili u dva Predsjedništva SDP-a Hrvatske, dok Bandić nije krenuo svojim putem.

"Bio je osebujan, kontroverzan, ako se za nekoga može reći da je bio homo politicus, to je bio on", rekao je Komadina. 

"Svi koji smo ga poznavali iz tih vremena zvali smo ga 'drug Milan'. Imao je uspona i padova, ali je definitivno bio politički čovjek, naravno sa svime što to nosi. Neki su ga voljeli, neki doslovno mrzili", rekao je Komadina.

Na upit o ulozi SDP-a u dolasku Bandića na vlast, Komadina je rekao da je SDP pobjeđivao tada u Zagrebu s kandidatom Bandićem. "Naravno da mandati koje čovjek ima pomažu da ide u sljedeće izborne kampanje. Kad se otisnuo kao nezavisni i kasnije osnovao Stranku rada i solidarnosti, nastavio je dobivati povjerenje građana Zagreba. Osobno mislim da bi teško dobio ove izbore, ali nikad se ne zna", procijenio je Komadina.

Komadina je rekao da je za Bandića teško reći je li bio politički, pozitivac ili negativac. "Imao je svojih dobrih faza, a imao je i loših, kao u svakom životu." Na upit slaže li se s njegovim načinom vođenja Zagreba, Komadina je rekao da je "u zadnje vrijeme to bilo malo atipično, ali da je bio veliki radnik, išao spavati noću, ustajao zorom i da su mu to honorirali, građani davali mandate".

U vezi s aferama koje su se povezivale s Bandićem, rekao je da "sve afere idu u grob s njim, da su završile njegovom smrću."

Odgovarajući na upit o sljedećim lokalnim izborima, Komadina je rekao da će se sada promijeniti okolnosti, da su mnogi gradili izbornu kamapnju protiv Bandića, a da toga sad nema te da će sad biti utakmica - tko što nudi, a ne tko je protiv koga.

Komadina je rekao i da su mnogi građani glasali za Bandića, da je percepcija građana bila da je "Miki" svemoguć, "Miki" je svuda stizao, svuda obećavao i tako su ga ljudi doživljavali. "Kontroverzan je bio, naravno, njegov model funkcioniranja i obnašanja vlasti u zadnje vrijeme teško da možemo ocijeniti pozitivnim, ali što ćemo. Sad je tako kako je. Laka mu hrvatska zemlja."

Ponovio je da je Bandić bio pun svoje osobnosti. "Manje je koristio sustav i druge ljude, sve je bilo, kada se gledalo Zagreb, uvijek samo Milan Bandić. Definitivno dolazi novo vrijeme," ocijenio je.

Na zamolbu da ispriča neku zanimljivost, Komadina je rekao da je nakon što je Bandić krenuo u predsjedničku kampanju i izbačen iz SDP-a, očekivao da će se pozdraviti, oprostiti od drugova, ali da to nije napravio. "Osobno smatram da je to trebao napraviti", zaključio je primorsko-goranski župan. Poslušajte:

Komadina o Milanu Bandiću, pripremila Neva Funčić

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.