Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Hrvatska je krenula ulijevo

04.06.2013.

15:41

Autor: Larissa Smokvina / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska se nakon lokalnih izbora pomakla ulijevo, ustvrdio je župan Zlatko Komadina, dok HDZ-ovog kandidata za riječkog gradonačelnika Hrvoja Burića najviše brine mala izlaznost.

Split i Osijek su krenuli ulijevo, Glavaš je detroniziran, a HDZ ne drži vlasti ni u jednom velikom gradu, kazao je potpredsjednik SDP-a i novi župan Zlatko Komadina.

U Primorsko-goranskoj županiji je SDP s partnerima, prvenstveno HNS-om, ostvario najbolji rezultat među svim županijama. SDP i HNS te nezavisni kandidati koje su podržavale te dvije stranke osvojili su 19 gradova i općina od ukupno 36, naveo je Komadina, ističući da je to bolji rezultat nego prije četiri godine.

Od 36 jedinica lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji, šest ih vode žene, od kojih su tri SDP-ovke. Gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić Gušćić te načelnice Viškova i Omišlja, Sanja Udović i Mirela Ahmetović danas su se predstavile na SDP-ovoj konferenciji za novinare. 

Iako je Rab politički vrlo podijeljena sredina, prošlo je vrijeme političkih i dolazi vrijeme stručnih programskih rješenja, smatra Krstinić Guščić. Sanja Udović drži da su birači na Viškovu prepoznali program koji se prvenstveno odnosi na unapređivanje kvalitete života mladih obitelji, dok je  Mirela Ahmetović kao prvi korak na čelu Omišlja navela uvođenje apsolutne demokratizacije vlasti.

Burić: Loša izborna klima u Rijeci

Načelno sam zadovoljan izbornim rezultatom, no nikako nisam zadovoljan izbornom klimom u Rijeci koja je imala zabrinjavajuće nisku izlaznost birača, rekao je bivši HDZ-ov kandidat za riječkoga gradonačelnika Hrvoje Burić.

Novom-starom gradonačelniku Vojku Obersnelu čestitao je na pobjedi koja je gorkoga okusa jer je, prema Burićevim riječima, aktualni gradonačelnik izgubio povjerenje velikog broja birača.

Burić se zahvalio svojim biračima i najavio kako će u Gradskom vijeću biti konstruktivna oporba te podržati svaki dobar prijedlog. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.