Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina i Filipović: gospodarstvo, promet, život u zajednici - nema odmora

31.05.2021.

14:48

Autor: Josip Krmpotić, Hina

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U okvir slike pobjednika u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci stali su stari/novi župan Zlatko Komadina te novi stanar Korza 16, Marko Filipović. "Hvala svima na velikoj podršci, hvala građanima na koaliciji, oni su vrednovali ono što smo dosad radili", rekoše dan poslije.

Zlatko Komadina je na konferenciji za novinare izjavio da su s koalicijskim partnerima PGS-om, HSU-om, IDS-om i HSS-om pokazali održivost, kontinuitet, stabilnost i kulturu dijaloga te da je to presudilo u izboru župana.

Marko Filipović ustvrdio je kako se dokazalo da je SDP još uvijek prvi izbor Riječanki i Riječana. Upitan hoće li mu nedostatak iskustva predstavljati poteškoću u upravljanju gradom, odgovorio je da je osam godina zamjenik gradonačelnika te da poznaje svaki kutak, ne samo grada nego i gradske uprave.

"Vrijeme je za smjenu generacija. To smo u odradili u Rijeci drugarski i SDP-ovski. Iskustva mi ne fali, a energije još manje", naglasio je Filipović te na pitanje što mu je bivši gradonačelnik Vojko Obersnel rekao nakon izbora, odgovorio da mu je poručio: "sad ću svima reći sve". 

Kada je riječ o prvim potezima, Filipović je rekao da slijedi konstituiranje Gradskog vijeća. Naveo je da se razgovaralo s PGS-om, s Možemo! i Akcijom mladih te Unijom Kvarnera. "Čuo sam se s Tomislavom Tomaševićem, čestitao sam mu i on mi je uzvratio. Nadam se da i tu otvaramo novo poglavlje u suradnji Zagreba i Rijeke i političke platforme Možemo! i SDP-a, jer ni u zagrebačkoj skupštini nema većine", naveo je Filipović.

Sljedeći koraci su početak gradnje 90 stanova za mlade na Martinkovcu i dvaju gradskih vrtića, dodao je. 

Zlatko Komadina je, upitan hoće li se odmarati, kako mu je poručio HDZ-ov protukandidat Gari Cappelli, rekao da nema vremena za odmor, ali da mu je drago da će se Cappelli odmarati ove dane. "Ima vremena da razmisli o svemu što je govorio. No, što se govorilo spada u izborni folklor i svima sve opraštam", rekao je. 

Na pitanje o sastavljanju većine u županijskoj skupštini, odgovorio je da je je javno uputio poziv na suradnju političkim grupacijama, ali da se do sad nitko nije javio. "Ne mislim nikoga moljakati, oni imaju svoju odgovornost", istaknuo je.

"Nadam se da ću premijera Plenkovića viđati često i narednih mjeseci, kao što sam ga viđao ovih mjesec dana kad je promovirao ulaganja države u ovo područje. Zahvaljujem što država vraća novac naših građana i europski novac na projekte", rekao je i dodao: "Možda bi bilo dobro da idem doživotno na izbore jer će stalno ulagati novac da bi me smijenili, a to im nikako ne ide a projekti ostaju".

Marko Filipović je ocijenio da SDP na razini Hrvatske može biti umjereno zadovoljan rezultatima izbora. "Rijeka je osvjetlala obraz i ostala svjetionik socijaldemokracije u Hrvatskoj. Povećanje broja SDP-ovih gradonačelnika i načelnika općina pokazuje blagi rast SDP-a", zaključio je Filipović.

Poslušajte izvještaj:

Svi su nas otpisali osim građana, nema odmora; pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.