Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina i Flego: Nova bolnica zajednički je interes dviju županija

29.11.2016.

15:42

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prigodom današnjeg posjeta Primorsko-goranskoj županiji, istarski župan Valter Flego i župan Zlatko Komadina obišli su Dječju bolnicu Kantrida, točnije Odjel kirurgije i fizikalne te rehabilitacijske medicine.

Primorsko-goranska županija obnovila je krovove na zgradi pedijatrije i neurologije te neprohodnu terasu na prvom katu istočnog krila zgrade Poliklinike Kantrida. Ipak, rješenje je što prije preseljenje Kantride u novu bolnicu koja bi prema riječima ravnatelja riječkog KBC-a Davora Štimca trebala biti gotova do 2019. godine.

U novom proračunu Republike Hrvatske za riječki KBC namijenjeno je 110 milijuna kuna. Novac je to koji će, nadajmo se, ubrzati izgradnju novog bolničkog centra na Sušaku. Ipak, Primorsko-goranska županija je do sada u KBC Rijeka uložila oko 6 i pol milijuna kuna. "Interes nam je zajednički da se gradi i bolnica u Puli i bolnica u Rijeci i naravno, htjeli smo vidjeti i pokazati ovaj lokalitet u koji dolaze i istarska djeca i koji ćemo prvi, srećom, napustiti u novim objektima na Sušaku. Naša poruka je da trebamo obje bolnice, jer nažalost - pušem na hladno. Dosta puta sam potpisivao ugovore o izgradnji bolnice. Nadajmo se da će se ovaj put stvarno graditi bolnica," rekao je župan Zlatko Komadina.

Riječkom KBC-u gravitiraju brojni pacijenti iz Istarske županije pa tako i dječjoj bolnici Kantrida. Ipak, nova bolnica u Puli napreduje brzim tempom, naglasio je istarski župan Valter Flego. "Mi gradimo opću bolnicu. Evo, malo smo, župane, ispred vas. Želimo učiniti još veće povezivanje zdravstvenih ustanova jer nismo konkurencija, dapače, svi ovdje radimo zbog interesa naših građana", izjavio je Flego.

Ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac naglasio je danas da su iskopi na lokalitetu Sušak krenuli. "Jama je već sada duboka oko 10 metara, trebali bi iskopi biti gotovi negdje do šestog mjeseca iduće godine. Paralelno s time, počet će gradnja koja bi trebala biti gotova negdje do kraja 2019. godine", ističe Štimac.

Nakon Kantride dvojica župana otišli su u Thalassotherapiju u Opatiji te Wellness centar koji je proglašen SPA lječilištem godine na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.