Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina i Obersnel u 3. maju: Tražit će se izdvajanje iz Uljanika

28.08.2018.

12:55

Autor: Iva Pavletić Crnić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Snažna politička podrška Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije radnicima 3. maja iskazana je danas na sastanku Štrajkaškog odbora 3. maja s čelnim ljudima Grada, Županije i Gospodarsko-socijalnog vijeća županije. Za sutra je zakazana izvanredna sjednica županijskog GSV-a.

"Tražimo izdvajanje 3. maja iz Uljanika i povrat pozajmice, te privremenu, odnosno kriznu upravu. Podnijet ćemo i zahtjev da se sastane nacionalno Gospodarsko-socijalno vijeće, a nakon toga idemo dalje prema Vladi i Vladinim institucijama", rekao je predsjednik županijskog GSV-a Damir Bačinović.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da Grad može pomoći političkom podrškom, ali i nekim drugim mjerama. "Ja sam danas ponudio i pomoć u smislu sredstava za knjige za djecu. Ponudio sam članovima Štrajkaškog odbora da oni predlože model kome treba usmjeriti tu pomoć, jer koliko znam ni Pula nije ponudila pomoć svima, nego samo određenoj skupini zaposlenika. Ali iskreno rečeno, ako govorimo o pomoći, najveća pomoć 3. maju bi bio povrat pozajmice od 500 milijuna kuna", rekao je gradonačelnik Obersnel.

Župan Zlatko Komadina rekao je da treba biti u potpunosti jasan tko je krivac za ovu situaciju. "Menadžment Uljanika je kriv za situaciju u cijeloj Grupi Uljanik, a Uljanik kao vlasnik i kao menadžement je kriv za situaciju u 3. maju. Tko može pomoći? Samo onaj tko ima političku snagu, odnosno gospodarsku snagu i financijsku snagu, a to je Vlada Republike Hrvatske. Ovdje se radi o milijardama kuna, a i logika je da se Vlada angažira jer je to strateška grana hrvatske industrije, jedna od preostalih dijelova hrvatske indrustrije, tradicija, tehnologija i znanje. Jednostavno ne možemo svi živjeti od turizma pa ni oni na moru. Mora biti proizvodne djelatnosti u Hrvatskoj", rekao je Komadina. 

Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.