Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: kroz 4 godine u županijske ceste uloženo je 300 milijuna kuna

11.03.2021.

14:43

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

„Primorsko-goranska županija, kroz Županijsku upravu za ceste, brine o gotovo tisuću kilometara županijskih i lokalnih prometnica u koje se godišnje ulaže oko 80 milijuna kuna“, rekao je župan Zlatko Komadina na današnjem predstavljanju kapitalnih ulaganja ŽUC-a u protekle četiri godine.

„Kroz protekle četiri godine u redovno i izvanredno održavanje županijskih cesta, ali i gradnju novih kilometara uloženo je preko 300 milijuna kuna, pri čemu je važno naglasiti da se projekti sanacije ili održavanja cesta realiziraju u svakom kutku Županije i u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. U zadnjih 20 godina uspjeli smo sanirati takozvane crne točke te na taj način prometnice učinili sigurnijima, gradimo i kružne tokove, a gradilo bi se i više da ŽUC ima veće prihode od ovih s kojima raspolaže, a država ih nije povećavala 20 godina“, rekao je župan Komadina.

Od spomenutih gotovo 80 milijuna kuna godišnjih ulaganja, oko 38 milijuna kuna odnosi se na izvanredno održavanje cesta, a ostalo na redovito održavanje, rečeno je na predstavljanju. Među većim projektima realiziranim kroz protekle četiri godine su sanacija 3,7 kilometara ceste za Platak, kružni tokovi u Sv. Kuzmu, Puntu i Saršonima, zatim sanacije županijske ceste kroz Ličko polje kao i županijskih cesta u Opatiji, Žegotima, Malom Lošinju, Industrijskoj zoni Kukuljanovo te Brešcima.

Od većih projekata koji su u planu u ovoj godini ravnatelj Županijske uprave za ceste PGŽ Robert Maršanić najavio je izgradnju kružnog toka i sanaciju kolnika u Viškovu, zatim u Kastvu, a sanirat će se i dio ceste u Vrbniku, kao i novih kilometar ceste do Platka. „Tri su zahvata planirana u Gorskom kotaru. U Ravnoj Gori uredit će se 350 metara raskrižja županijskih cesta. Vrijednost investicije je 1,75 milijuna kuna. U sanaciju ceste, oborinske odvodnje i pločnika, od spoja sa starom cestom kroz Gorski kotar (D3) prema naselju Lučice, uložit će se 3,2 milijuna kuna. U centru Mrkoplja, sanirat će se kolnik i oborinska odvodnja u dužini od 200 metara što je investicija vrijedna dva milijuna kuna“, rekao je Maršanić. ŽUC će također s 800.000 kuna sufinancirat modernizaciju prometne signalizacije na raskrižju s autocestom u Čavlima. Poslušajte izjave:

Komadina i Maršanić o ulaganju u cestovnu infrastrukturu, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.