Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Nastavljamo ulaganja, a građane i dalje pozivamo na oprez

12.10.2020.

13:33

Autor: Neva Funčić

Komadina, Marač i Matić danas pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Komadina, Marač i Matić danas pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Iako u Primorsko-goranskoj županiji danas nema novozaraženih osoba, župan Zlatko Komadina poziva građane da i dalje budu oprezni, kako bi se vratili u "zelenu" zonu. Nastavljaju se ulaganja u mlade i prevenciju nasilja, kao i u radove na obnovi cesta i luka.

Brojke su danas dobre: nema novozaraženi, a 15 je osoba ozdravilo, rekao je župan Zlatko Komadina. Naveo je i one lošije podatke, da je do sada umrlo 19 osoba, a trenutno ih je u bolnici još osmero. Do sada je na koronavirus u PGŽ-u testirano 35 tisuća osoba, a njih četiri posto je bilo zaraženo, rekao je župan i pozvao građane da se nastave pridržavati epidemioloških mjera opreza kako bi se suzbila zaraza, a područje PGŽ vratilo u "zelenu" koronazonu.

Komadina je potom pohvalio građane i Stožer Civilne zaštite Istarske županije, koji su na području Istre uspjeli zadržati epidemiju pod kontrolom.

Izvijestio je da i u vrijeme smanjenih prihoda Primorsko-goranska županija nastavlja s ulaganjima u obnovu cesta i luka. Trenutno su pokrenuti četiri milijuna kuna vrijedni radovi na dogradnji i obnovi cesta u Bakru, Vrbniku i Opatiji, a u luci Baška se više od 30 milijuna kuna ulaže u dogradnju primarnog i sekundarnog lukobrana, rekao je  župan.

Županijska pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač najavila je da će riječki SOS Centar za nenasilje i ljudska prava u idućih šest mjeseci održavati savjetovanja i u tri naselja Gorskoga kotara. U Delnice, Čabar i Vrbovsko djelatnici SOS Centra će dolaziti jednom tjedno, a uz savjetovanja i tribine, u goranskim će školama održavati radionice o prepoznavanju i prevenciji nasilja.

"Županija je za polugodišnji program izdvojila 80 tisuća kuna, a podaci koje prikupimo do ožujka iduće godine poslužit će kao temelj nastavku programa suzbijanja i prevencije obiteljskog nasilja na području cijele županije", rekla je Marač.

Predsjednik Savjeta mladih Primorsko-goranske županije Robert Matić upozorio je da su mladi socijalno najugroženija skupina tijekom koronakrize. Upravo su mladi volonterski izrađivali vizire i priključili se humanitarnim akcijama za pomoć starijim osobama, no bez prihoda, rekao je Matić. Savjet je stoga zatražio poček na vraćanje sudentskih stipendija, kao i olakšice u plaćanju smještaja studenata.

Od općina, gradova i županija traže da u proračunu za 2021. godinu ne smanjuju sredstva namijenjena sportskim udrugama i udrugama mladih, rekao je Matić. Izvijestio je i da je u tijeku izrada Strategije za mlade, prvog takvog dokumenta u Primorsko-goranskoj županiji, koji će biti završen do proljeća iduće godine.

Poslušajte redovitu županovu konferenciju za novinare:

PGŽ press, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.