Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Ne može jedna bolnica raditi sve, ostale ništa!

22.02.2016.

12:50

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sveučilišnim sredinama kliničke bolnice trebaju ostati u državnom vlasništvu, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Prebacivanje tog sustava na županijsku razinu, bez dublje analize i bez financijske opskrbljenosti županija, bilo bi "brigo moja prijeđi na drugoga", kaže Komadina.

Bit će to elitizacija zdravstva u kojemu bi svi zahvati bili dostupni samo u Zagrebu. To predstavlja centralizaciju zdravstva umjesto decentralizacije, istaknuo je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina govoreći na redovitoj konferenciji za novinare o najavi ministra zdravlja Nakića da samo KBC Zagreb bude u državnom vlasništvu.

Svaki građanin Hrvatske mora imati jednaku kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite, naglasio je Komadina. Rekao je i da riječka bolnica ima proračun oko 600 milijuna kuna, da je izvorni proračun Primorsko-goranske županije oko 350 milijuna, a konsolidirani proračun Županije, uključujući županijske zdravstvene ustanove oko 700 milijuna kuna.

"Kada vam netko daje da postanete osnivač nečega što je financijski 'teže' od vas, onda je pitanje vaše opstojnosti u smislu garantiranja stabilnosti sustava", rekao je i dodao da smatra da se to može događati tek nakon što se provede regionalizacija zemlje, da se državne ovlasti spuštaju na regionalnu razinu, a to bi onda značilo i porezni sustav i sustav doprinosa.

Ne možemo imati zdravstveni sustav takav da onaj tko ima novca ima zdravstvenu zaštitu, a tko nema - nema ni zdravstvenu zaštitu, pa ćemo imati neki minimalni paket, koji bi bio takav sustav da preživiš ako te skupe na cesti. Za takvo zdravstvo se nismo zalagali, rekao je Zlatko Komadina i dodao da je potrebna veća analiza te kako je jasno da ne mogu sve bolnice raditi sve zahvate.

"Ali, da će jedna bolnica raditi baš sve, a sve druge neće raditi ništa, taj sustav ne možemo podržati u smislu kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite za građane županije i druge građane Hrvatske, a kamoli privatizaciju zdravstvene usluge", smatra župan.

Predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić kaže: "Neka nam se kao izvorni prihod županije da doprinos za zdravstvo i riješen problem." Dodaje da se država tog novca nikad neće odreći, tj. da prebacuje obveze, a ne spaja te obveze s izvornim prihodima financiranja. Poslušajte što je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao o najavljenoj centralizaciji zdravstva u Hrvatskoj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.