Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Novim poreznim izmjenama naš će rast ponovno prijeći u pad

14.10.2019.

14:35

Autor: Neva Funčić

Pročelnica Raukar i župan Komadina pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Pročelnica Raukar i župan Komadina pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina upozorio je kako će porezne izmjene najavljene od 1. siječnja, uz olakšice za mlađe od 30 godina, donijeti nove štete proračunima iznadprosječnih županija i gradova. U proračunu naše županije manjak će iznositi čak 12 milijuna kuna, procijenio je Komadina.

Četvrti krug porezne reforme donijet će rasterećenje poreznih davanja za mlađe od 30 godina, ali ponovno na štetu proračuna regionalne i lokalne samouprave. Kako je danas novinarima rekao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, prema izračunu Hrvatske zajednice županija, u županijskim proračunima se iduće godine zbog poreznih izmjena očekuje čak 800 milijuna kuna manje.

To je za oko šest posto manji prihod, rekao je Komadina koji tumači: "Ono što će se kod nas vidjeti je da se neće vidjeti ništa, jer će naš rast prijeći u pad!"

Komadina ponavlja kako će razvijenijim županijama i ovom reformom biti oduzet razvoj, dok će profitirati ispodprosječne. Zakon nije predvidio kompenzacijske mjere, a odbor Hrvatske zajednice županija je prošlog tjedna od ministra financija Zdravka Marića zatražio mjere obeštećenja.

Primorsko-goranski župan kaže kako su tijekom konzultacija o pripremi proračuna za iduću godinu naišli na poteškoće zbog kojih su moguća i nova zaduženja.

Komadina predviđa da će, slijedom nove reforme poreza, proračun PGŽ-a biti oko 12 milijuna kuna na gubitku. Kaže kako će morati smanjiti izdatke prema trećim stranama, a zbog sufinanciranja redovnog poslovanja zdravstvenih ustanova, očekuje da će rashoda biti i više.

"PGŽ s 1. siječnja preuzima i zaposlenike državne uprave, a Županija je i osnivač osam zdravstvenih ustanova s  dvije tisuće zaposlenih kojima, prema kolektivnom ugovoru, plaće rastu sedam posto. HZZO će refundirati dio troška, ali se još nije dogodilo da plate sve i na vrijeme, pa tu uskače Županija, kako zdravstvene ustanove ne bi povećavale gubitak. Snaći ćemo se i ovaj puta, ali umjesto u plusu, ovom reformom ostajemo na nuli", rekao je župan.

Pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar je najavila promocije autohtonih proizvoda na riječkom Korzu i zagrebačkom Jelačićevom trgu. Primorsko-goranska kašetica ovog se tjedna u Rijece predstavlja proizvodima devet OPG-ova, a za vikend će se u Zagrebu predstaviti čak 19 proizvođača.

Tijekom protekle tri godine PGŽ je uložila 1,5 milijun kuna potpora u pedesetak poljoprivrednih gospodarstava, najviše u Gorskom kotaru i na otocima, rekla je Raukar te najavila nove aktivne mjere poticaja OPG-ovima. Poslušajte izjave:

Komadina o reformi poreza, pripremila Neva Funčić

Raukar o poticajima, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.