Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina o haškom sudu: Presuda Šešelju motivirana je političkim razlozima

31.03.2016.

14:48

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godišnje nagrade i nagrada za životno djelo Primorsko-goranske županije te dogradnja škole u Puntu bile su neke od tema na današnjoj sjednici Županijske kupštine u Rijeci, a župan je prokomentirao i današnju odluku haškoga suda.

Vijest o oslobađanju Vojislava Šešelja odjeknula je tijekom zasjedanja Županijske skupštine. Župan Zlatko Komadina odmah je komentirao presudu: "Prije svega, ovo treba gledati s aspekta Šešelja kao građanina Srbije jer imam osjećaj da je presuda dobrim dijelom motivirana političkim razlozima, a ne toliko pravnim, i da je u konačnici prema žrtvama učinjen novi zločin. Jer ako nema pravde, to je zapravo novi zločin nad žrtvama. Haški sud je i u ovom slučaju pokazao da je u velikoj mjeri politički sud."

Primorsko-goranska županija sudjelovat će u sufinanciranju obnove i dogradnje školske sportske dvorane u Puntu, prve u povijesti Punta, a osme koja je izgrađena na Krku, rekla je pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin. "Nisam sigurna da ijedan otok u Hrvatskoj ima ovakav standard kao što ima otok Krk", dodala je.

Točka o iskazivanju interesa za sudjelovanjem na javnoj dražbi kongresne dvorane Transadrije premještena je za iduću sjednicu, no župan Zlatko Komadina je pojasnio da postoji mogućnost da problem konferencijske sale riješe u suradnji s Policijskom upravom. "Mislim da bismo u ovom trenutku trebali riješiti našu konferencijsku salu u suradnji s Policijskom upravom, na lokaciji Slogin-kule, u zgradi tik do naše, tako da bismo policiji zapravo uredili određene prostore za njihov kvalitetniji rad, a zapravo zamijenili prostorima koji su potrebni Županijskoj skupštini", rekao je Komadina.

Županijski vijećnici jednoglasno su prihvatili da se nagrada za životno djelo Županije primorsko-goranske dodijeli Ivanu Pavačiću za promicanje tradicijske glazbe Hrvatskoga primorja. Godišnje nagrade idu u ruke Udruge "Naša djeca" Opatija za promicanje dječjih prava, Gordani Nikolić za promicanje znanosti i poduzetništva žena te pijanistu Goranu Filipecu za međunarodnu promociju glazbe sušačkoga skladatelja Ive Mačeka. Javlja Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.