Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina o LNG terminalu: Pomoći ćemo Općini Omišalj oko buke i sigurnosti

28.12.2020.

12:48

Autor: Ivan Ribarić

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

Svjedoci smo zagađenja bukom, a i dovodi se u pitanje sigurnost priveza tih brodova i na to smo upozoravali. Pomoći ćemo Općini Omišalj da se izvrše adekvatna mjerenja buke i daju odgovori oko pitanja sigurnosti vezova, rekao je Komadina.

Natječaji za udruge civilnog društva i provedba razvojne strategije PGŽ, bile su današnje teme redovite tjedne konferencije za novinare. Župan Zlatko Komadina rekao je kako Regionalna razvojna agencija PGŽ radi na svim županijskim razvojnim strategijama, a što se tiče natječaja koji se raspisuju za udruge civilnog društva, istaknuo je kako se nikome nisu smanjivala sredstva za vrijeme pandemije, već će se raspisati četiri natječaja.

Osvrnuo se i na početak rada sustava za zasnježenje na Platku: Svjedoci ste kako je jako važno da mladi i djeca imaju mogućnost rekreacije i sporta, što smo jučer vidjeli na Platku, koji je opravdao županijska ulaganja u taj sportsko-rekreacijski centar koji je nadmašio svoju regionalnu veličinu te se nadamo temperaturama koje će omogućiti zasnježenje svih staza.

Komentirao je i LNG terminal: Primjedbe PGŽ i Općine Omišalj na studiju utjecaja na okoliš bile su opravdane,  svjedoci smo zagađenja bukom, a i dovodi se u pitanje sigurnost priveza tih brodova i na to smo upozoravali. Pomoći ćemo Općini Omišalj da se izvrše adekvatna mjerenja buke i daju odgovori oko pitanja sigurnosti vezova, zaključio je župan.

Pročelnik Ureda županije Goran Petrc izvijestio je kako su raspisani natječaji za programe udruga nacionalnih manjina, programe saveza udruga i pokroviteljstva. Ukupno je osigurano 3,2 milijuna kuna za oko 600 različitih programa.

Ravnatelj Regionalne razvojna agencije PGŽ Vedran Kružić rekao je kako se radi intenzivna priprema za novo financijsko razdoblje EU. Podsjetio je kako je PGŽ u zadnjih pet godina među tri najuspješnije županije po pitanju povlačenja sredstava. Uloženo je šest milijardi kuna uključujući ulaganja u riječki prometni pravac u zadnjih pet godina. U posljednje četiri godine smo i županija s najvećim iznosom privlačenja direktnih stranih investicija. Devet milijardi eura iz mehanizma za otpornost i oporavak je preda nama, projekte treba pripremiti, a 315 projekata je u visokoj fazi završenosti, odnosno dokumentacija za njih je završena. Osigurali smo više od 80 posto sredstava za svoj rad do kraja 2023. godine, otvorili smo ured u Gorskom kotaru, a kvarnerski otoci su hrvatski otoci koji su povukli najviše sredstava u RH u ovih pet godina, svaka druga kuna dosadašnje perspektive uložena je u otoke s našeg akvatorija, rekao je Kružić te najavio kako Agencija uz plan razvoja PGŽ preuzima i planove razvoja kulture, tehničke kulture i sporta.

Poslušajte izjavu župana Zlatka Komadine o LNG terminalu:

Zlatko Komadina o LNG terminalu, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.