Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina o školskom kalendaru i ukidanju prireza

29.05.2023.

12:10

Autor: Neva Funčić

Župan Zlatko Komadina

Župan Zlatko Komadina

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina najavio je sjednicu Izvršnog odbora Zajednice županija ovog četvrtka, 1. lipnja u Osijeku. Prozvao je vladu da ukidanjem prireza bez kompenzacijskih mjera županijama, gradovima i općinama oduzima razvoj.


U nekoliko posljednjih godina ovo je šesti put da se porezne izmjene donose nauštrb prihoda lokalne samouprave, rekao je primorsko- goranski župan Zlatko Komadina te istaknuo da se županijski proračun puni iz 20 udjela prihoda od poreza na dohodak gradova i općina. Nepoznanica je kada će oni donijeti odluke i koliki će porezi biti, pa se u županijski sustav unosi financijska i pravna nestabilnost, istaknuo je župan.


Rekao je da ne spori da treba povećati plaće svim građanima Hrvatske, ali smatra da teret toga trebaju ravnomjerno podnijeti lokalne samouprave, županije i središnja država, koja jedina ovim potezom ništa ne gubi. Ne treba biti previše pametan i vidjeti da država ovdje glumi majku koja daje, a zaprovo prebacuje teret na gradove i općine, koji glume maćehu koja uzima, rekao je Komadina te dodao da građanima mora biti jasno da se javna usluga financira iz javnog novca. Odakle će se financirati vrtići, održavanje zelenih površina i komunalne usluge nego iz poreza na dohodak, rekao je te dodao da je vrijeme da se dio prihoda od PDV-a raspodjeli na lokalnu samoupravu.


Smatra i da je vladin prijedlog Zakona o izbornim jedinicama, koji je ignorirao i opoziciju i stručnjake, dodatni razlog za nepovjerenje građana u institucije. Komadina je najavio da će se ove teme naći na dnevnom redu sastanka hrvatskih župana 1. lipnja u Osijeku , no dodaje da su stavovi unaprijed politički podijeljeni.


Župan je na današnjoj konferenciji za novinare objavio i školski kalendar za iduću školsku godinu. U školama Primorsko-goranske županije nastava će početi 4. rujna 2023, završiti 21. lipnja 2024., a za učenike završnih razreda srednjih škola 24. svibnja. 


Predviđeno je pet odmora, jesenski od 30. listopada do 1. studenoga, dok je zimski u dva dijela, od 27. prosinca do 5. siječnja te od 19. do 23. veljače. Proljetni odmor počet će 28. ožujka i završiti 5. travnja, a ljetni odmor 24. lipnja, osim za učenike koji polažu maturu ili imaju produženu nastavu i popravne ispite.


Poslušajte izjavu:

Župan Komadina

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.