Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Očekujem odgodu stečajnog ročišta za 3. maj

25.02.2019.

13:59

Autor: Neva Funčić

Župan Zlatko Komadina danas pred novinarima (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Župan Zlatko Komadina danas pred novinarima (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sutra na Trgovačkom sudu u Rijeci očekuje novu odgodu stečajnog ročišta za Brodogradilište 3. maj. Teme konferencije za novinare bile su i Marišćina, lokacija LNG terminala, etički kodeks te mogući SDP-ovi kandidati.

Na pitanje novinara, Komadina je komentirao situaciju u SDP-u kojemu opada članstvo. "Ima nas tridesetak tisuća, a sedam tisuća članova potvrdilo je spremnost da kao aktivisti sudjeluju u izbornoj kampanji. Nikada nisu sudjelovali svi", rekao je Komadina te dodao kako ga ne zabrinjava pad SDP-ova članstva u PGŽ-u s 2700 na 2600 članova stranke. "Radi se o prirodnom odljevu", rekao je Komadina. Na pitanje je li moguće da SDP podrži predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića, Komadina je odgovorio kako se još nije kandidirao nitko, pa ni Milanović. "Te su kandidature više-manje medijske, u naravi su špekulacije koje koriste pojedini članovi stranke za neozbiljnosti", rekao je Komadina te u svom stilu pitijski dodao: "Nikad ne reci nikad!"

Župan Zlatko Komadina nada se novoj odgodi stečajnog ročišta za 3. maj. "Dio ovrha je skinut i takva odluka značila bi dodatno vrijeme", rekao je Komadina. Smatra da bi do ulaska strateškog partnera vlada trebala pronaći dvadesetak milijuna kuna za isplatu zaostalih radničkih plaća jer je, kaže, situacija u brodogradilištu u zadnjih nekoliko mjeseci neizdrživa.

Što se tiče druge neizdržive situacije - one na Marišćini - župan smatra da do opcije zatvaranja odlagališta treba dati vremena novoj upravi, od koje očekuje da eliminira zagađenja. Ako se to ne dogodi, zatvaranje je izgledna opcija, rekao je Komadina te izvijestio da je natječaj za novog direktora Ekoplusa otvoren do kraja ovog tjedna, a o izboru će idućeg tjedna odlučiti Skupština društva.

Na novinarski komentar da će ministar Tomislav Čorić prije zatvoriti Marišćinu nego što Skupština izabere novu upravu, Komadina je ustvrdio kako će novo vodstvo biti izabrano idućeg tjedna. A zatvori li ministar ŽCGO Marišćinu, Komadina poručuje da nije njegova briga gdje će otpad. "Gdje sa smećem je briga gradonačelnika i načelnika", ponovio je župan.

Komadina je na susretu s novinarima ponovio i tvrdnju da će priča o lokaciji plutajućeg LNG terminala imati sudski epilog. Rekao je kako nakon tribine o LNG-u u Omišlju nismo bliže dogovoru. "Ministar Ćorić koristi argumente sile, a ne silu argumenata; ništa novog nismo čuli. Nijedan ozbiljan argument nije opovrgao, on ide silom protiv lokalne i regionalne samouprave", rekao je Komadina.

Komentirajući zadnju sjednicu Županijske skupštine, na kojoj je većinom glasova prihvaćen etički kodeks nositelja političkih dužnosti u županiji, a nisu usvojeni prijedlozi oporbe, Komadina je rekao da vjeruje da će se kroz izmjene i dopune kodeksa naći zajednički jezik oporbe i pozicije. Dodao je da se takvi dokumenti u pravilu donose jednoglasno te da vjeruje da će se to i dogoditi.

Poslušajte tonski zapis s konferencije za novinare:

Komadina press, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.